Élet+Stílus -t- 2019. június. 11. 18:23

Nem beszélünk zöldeket

A New York Times Magazine gasztrokolumnistája azt állítja, felfedezte, hol készítik a világ legjobb zöldsalátáját. S igyekezett megtudni, mi a recept nyitja.

Samin Nosrat James Beard-díjas séf, szakácskönyv- és ételszakíró – aki saját bevallása szerint annyira nem rajong a salátákért – a New York-i West Village-ben, a Grove Streeten talált rá arra az étteremre, ahol szerinte a világon a legjobb az insalata verde. Naponta akár kétszer is szívesen eszegeti a vegyes zöld salátát a hangulatos olasz – abruzzói – vendéglőben, a Via Carotában.

Facebook

 Nosrat, aki egyébként a karamellizált sült zöldségekért, a sárgarépatortáért, a rapini (brokkolifajta) alapú ételekért és a lédús paradicsomért rajong, nem érzett idáig vad vágyakat a zöldsaláták iránt. Ha elé tették, inkább csak „munkaköri kötelességből” kóstolta. Viszont teljesen másként viszonyul a Via Carotában készített insalata verdéhez. Mivel az étterem menülapján csak ennyit írnak róla, leveles zöldsaláták sherry vinaigrette-ben, vagyis sherryecetben, igyekezett minél többet megtudni. Hiába próbálta rutinos szakácsként és gasztroszakíróként megfejteni a saláta titkát az összetevők – endívia-, vaj- és frisée saláta, vizitorma, mogyoróhagyma, mustármag – alapján. Végülis úgy döntött, megkérdezi az étterem tulajdonos-séfjeit, Jody Williamst és Rita Sodit. Bár előzőleg egy barátja azt mondta neki, lehetséges, hogy a salátaöntetbe kevéske cukrot is tesznek, kiderült, nem ez a recept titka, hanem egy olyan összetevőé, amelynek valójában nincs is íze: ez pedig a víz.

A rejtély nem más, mint a salátalevelek többszöri lemosása: „Williams utasításait meglehetősen neurotikusnak találtam. A mindössze négy lépésből álló receptben a leghosszabban és legpontosabban azt részletezi, milyen gondosan mossam le a salátafajtákat három különböző hőmérsékletű vízben” – írja cikkében Samin Nosrat.

S kapott még egy tanácsot, ami „hatalmas titokról” lebbentette fel a konyhai fátylat. A sherryecethez is egy kanál vizet kell keverni:„Meleg vizet adunk hozzá, hogy ízesebb legyen, ugyanis a tiszta ecet túlságosan erős – támadja az ízlelőbimbókat”.

Tessék elhinni, tényleg nem beszélünk zöldeket, inkább esszük. De őszintén szólva, ez az „újvilági” sztárolt salátasztori majdnem megfeküdte a gyomrunkat. Mekkora felfedezések…

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.