Élet+Stílus T.S. 2019. február. 15. 15:40

Ügyvédből sikeres séf

A 27 éves marbellai fiatalember az ügyvédi talárt cserélte fel a szakácsköténnyel, nagyon úgy tűnik, hogy jól döntött.

  Fernando Alcalá máris a 2019-es év felfedezettjének számít, ugyanis a nemrég véget ért nemzetközi szakácstalálkozó és konferencia, a 17. Madrid Fusión bírálóbizottsága a jelöltek közül őt választotta a Cocinero Revelación-díjra érdemesnek. Az elismerést 2004 óta minden évben annak a 30 éven aluli szakácstehetségnek ítélik oda, aki a közelmúltban nyílt éttermével a kezdeményező bátorságot és a fiatalos teljesítőképességet legjobban igazolja.

madridfusion.net

Ilyennek ítélték meg Fernando Alcalá éttermét a Kava-t, amelyet 2017-ben nyitott a Costa del Sol egyik legkedveltebb városában, Marbellán. A családi gasztrobárt – vagy ahogyan ők hívják, gasztrokocsmát – nagybátyjával, Antonio Alcalával együtt viszi. Fernando nem akármilyen előzménnyel kezdett kulináris vállalkozásba. Egy jól menő zürichi ügyvédi irodában dolgozott, s fiskálisként ígéretes karrier várta Svájcban. Mégsem azt választotta. Visszatért szülővárosába, ahol nagyapjáról, Fernando Alcaláról – aki neves helytörténész és szintén ügyvéd volt – teret is neveztek el. A tér közelében, a hangulatosan berendezett, kiülős-teraszos belvárosi Kava gyorsan a helyiek és a külföldi turisták kedvence lett, pedig étlapján nem szerepel több mint tíz étel. Viszont az ételek frissessége a helyi piac napi beszerzéséből mindig garantált. Nem beszélve az eltalált ízekről, amit Fernando elsődlegesnek tart. A Kava ételei ötvözik az andalúz és a baszk konyhát, amihez társul még a világkonyhából a dél-amerikai és ázsiai kulinária. A multikulturális fogásokhoz a saját kreativitását adja az egyébként teljesen autodidakta séf, aki mindig nagy hódolója volt a gasztronómiának, s utazásai során is előtérbe helyezte a helyi specialitások felfedezését.

Facebook
A Kava gasztrobár nemcsak a hagyományos receptúrák összetételén változtat, pontosabban „egy személyes szitán át szűri őket” Fernando Alcalá szerint, de megjelenésében is „megtöri a szokásos formákat”. Úgy tűnik ez eddig sikerült, mivel tulajdonos-séfje bebizonyította, hogy ügyvédből is lehet sikeres szakács valaki akkor, ha nem csupán rajong a gasztronómiáért, de művelni is tudja. Szívből.