Ferenc pápa terített asztallal várta a nélkülözőket a római Szent Péter-bazilikában tartott legutóbbi vasárnapi miséje után.
Az egyházfő a VI.Pál audienciateremben adott ebédet a szegénység világnapja alkalmából. Méltó körülmények között vendégelt meg 1500 rászorulót a Vatikánban. A menüt a római luxusszálloda, a Hotel Cavalieri-Hilton szakácsai készítették. A fogásokat az Ente Morale Tabor önkéntesei szolgálták fel: a meleg előétel lasagne, a főétel sült csirke volt burgonyapürével, a desszert pedig tiramisu. Az ebéden résztvevők egy-egy tésztacsomagot is kaptak ajándékba az egyik legrégebbi (1846-ban alapított) és legismertebb olasz tésztagyár, a Pasta Rummo jóvoltából.
Ferenc pápa 12.20 órakor érkezett a meg a terembe, így üdvözölve a jelenlévőket: „Jó napot! Most mind együtt fogunk ebédelni. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik lehetővé tették nekünk ezt az ebédet és azoknak, akik felszolgálják.” Majd még néhány szavas szívélyes asztali köszöntő után mindenkinek jó étvágyat kívánt. A szegényekkel és hajléktalanokkal elköltött ebéd után arról sem feledkezett meg, hogy köszönetet mondjon a szakácsoknak is, és távozása előtt szívesen állt be egy közös fotóra.
Ez már a második alkalom volt, amikor Ferenc pápa vendégül látta a szegényeket a Vatikánban. Először tavaly november 19-én terítették meg a 10 fős asztalokat 1500 nehéz sorsú embernek abban a teremben, ahol a pápai audenciák zajlanak. Akkor tradicionális szárd tészta, borjúragu polentával és brokkolival, valamint a venetói módra készített tiramisu szerepelt a menüben. Nem sokkal előtte, október elején Bolognában, a San Pietrino bazilikában ebédelt együtt ezer rászorulóval a pápa. Ott marhahúsos lasagne, parmezános pulykaszelet burgonyával és rizsfelfújt került az asztalra. A Szentatya, vallja: " A közös étkezés olyan jelképes cselekedet, amely egyértelműen életigenlő vallásos jeleket és értékeket hordoz. Megmutatja és elárulja, milyen kötelék fűz minket a mellettünk ülőhöz...Az asztali találkozások öröme megnyitja szívünket, hogy szolidárisak legyünk a szegényekkel, hogy szívesen fogadjunk és lássunk vendégül másokat."
Ferenc pápáról köztudott, hogy nem csupán asztalhoz szeret ülni, de maga is szívesen megfordul a konyhában. Kedvenc receptjeit Roberto Alborghetti rendezte kötetbe, a Tavola con Francesco - Ferenc pápa asztalánál az idén tavasszal magyar kiadásban is megjelent. Ebben szerepel többek között az idei vatikáni ebéd főfogása, a sült csirke is, amely Bergoglio (Ferenc) édesanyjának, Reginának a receptje. Könnyű, gyors és igen ízletes: kívül-belül alaposan bedörzsöli vajjal a csirkét, tepsibe teszi, főzőtejszínt önt rá, és 180 fokon megsüti.