Van az úgy, hogy az ember igenis megadja a módját a reggelinek, pláne a villásreggelinek. S pláne, ha egész nap "reggelizhet", ejtőzhet. Erre találták ki a Stílusos Vidéki Szállodák, hogy összehozzák május 13-án kis hazánk első nagy (villás)reggelizős napját.
Olyan szívesen írtuk volna a bevezetőben, szép régi, "magyar" kifejezéssel, hogy eljött a gábli ünnepe. De tartottunk tőle, hogy felnőtt egy-két generáció, amelyiket kissé zavarba hoznánk a kifejezéssel. Telefonos segítség helyett, inkább Krúdy: "Tudom, hogy nehéz feladatra vállalkoztam, amikor az úgynevezett gábliról, a villásreggeliről, a férfiak ebéd előtti étkezéséről írnék, mert az asszonyok megállapítása szerint a gábli már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések.../ Ha nagyon pontosan akarjuk megállapítani, a gábli délelőtt tíz órakor kezdődik. Ekkorára éheznek meg, talán még vehemensebben a reggeli gyomrok, a kiskávéval és pálinkával elcsitított gyomrok...". S persze, hogy aztán szó esik a zónapörkölttől a szaftos virslin át a palacsintáig mindenféle étekről, krigli sörökről és hideg fröccsökről. Vagyis a villásreggeli lehetőségei szinte kimeríthetetlenek. Drága Krúdy úr kora óta – különösen napjainkra – annyit változott a helyzet, hogy már régen nem csak férfiak úri huncutságáról és őket fakanállal fenyegető házisárkányokról van szó.
S egyre menőbb beülni valahova egy jó kis reggelire, ami akár már az ebéd is lehet (akár kitarthat uzsonnáig). Ha köztünk marad, megosztjuk saját leleményünket: a gábli/villásreggeli tulajdonképpen az ebéd.
Ropogós friss péksütemények, kecskesajtkrém, őrségi tökmagkrém, akácvirágos-mézes palacsinta citromos zsendicével, medvehagymás omlettbatyu, erdélyi padlizsánkrém, vadmájas, kisasszondi sajtválogatás, füstölt tokhal, rugelach, fürjtojás, füstölt csülökkrém, ibolyaszörp, bodzás joghurt eperrel, zakuszka, friss tavaszi gyümölcsök és habzó bor. A Stílusos Vidéki Szállodáknak ezek jutnak az eszébe, ha egy igazán fényűző reggelire gondolnak. Az egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a Szeged melletti Platános Kúria 30 hektáros kertjében május 13-án nem csak ezekből a finomságokból hoznak kóstolót, de az igazi, vidéki, ragyogó életérzést is megidézik hozzá.
A stílusos szállodai csapatnak, amely nyolc éve bútorozott össze, már széles rajongótábora van, ám ez az első alkalom, hogy kilépnek falaik közül és egyik tagtársuk kertjében adnak randevút a vidéki gasztronómia iránt fogékonyaknak – természetesen stílusosan. Féltett és titkos házi receptek alapján készülnek az étkek, és a legfőbb cél, hogy megmutassák milyen csodásan indulhat (és folytatódhat) a nap az ő vendégeiként. Nem titkolt szándékuk, hogy a rendezvénnyel szorgalmazzák, népszerűsítsék rohanó világunkban, a felgyorsult időben a lelassulós közös családi asztalhoz ülést. A gasztronómia és az utazás szerelmesei ezen a napon nemcsak a vidék ízeibe kóstolhatnak bele, a természet és a lovak rajongóira, a kisgyermekes szülőkre is gondoltak a szervezők. A Platános Kúria házigazdái, Helga és Péter egész napos programmal várják a vendégeket. A szervezők kényelmes heverőkkel, plédekkel, chill-out hangulattal és medenceparti pezsgő-, valamint fröccsbárral is készülnek.
S akik megterítenek:
Babérliget Kúria- Polány
Káli Art Inn – Köveskál
Kosbor Panzió – Magyarszombatfa
Nomád Hotel & Glamping – Noszvaj
Páskom Cottages – Lajoskomárom
Platános Kúria – Balástya – ők az első Reggeli Fesztivál helyszíne
Rosinante Fogadó – Szigetmonostor
Az első Stílusos Villásreggeli 10:00-kor kezdődik, és formabontó módon 17:00-ig tart.