Közel 30 helyszínen 100 pincészet várja a bortúrázókat július 6-án a fővárosban. Az először tavaly nyáron meghirdetett program sikere nyomán az idén nem is lehetett kérdés, ismét megrendezi-e a Budapesti Borbár Túrát a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Wineglass Communication. Újdonság máris van.
Mekkora truváj: egy napra, pontosabban csak félre (délután négykor indul útjára a gyönyör a tetthelyeken) ismét a budapesti flaszterra költöznek az ország borvidékei. A (bor)hegyek jönnek megannyi (bor)Mohamedhez.
A tavalyi, első Budapesti Borbár Túra keretében a magyar borvidékek mutatkoztak be, idén a borbárok egy-egy vidék borászközösségeit és borászait látják vendégül. Így az érdeklődők még több izgalmas bort kóstolhatnak a helyszíneken. Sőt, a házigazdák már tematikus gasztronómiai és zenei programokkal is készülnek. A szervezők arra törekedtek, hogy a fővárosi borbárok vendégeinek, a magyar borvidékek iránt érdeklődőknek így még teljesebb élményben lehessen részük. A résztvevőket ezúttal nemcsak a bemutatkozó borászok, hanem az egyes állomáshelyeken turisztikai és gasztronómiai kiadványok is segítik abban, hogy megismerjék hazánk borvidékeit. A programsorozat célja, hogy minél többen kapjanak kedvet a nyári és őszi bor-kalandtúrákhoz, borrégióink felfedezéséhez.
Kóstoljunk bele egy kicsit az idei poharakba! Az Oinos Borbárban első alkalommal mutatkozhat be a szélesebb közönségnek a pannonhalmi borászok közössége, azaz a zászlós Apátsági, a Cseri, a Herold és a Hangyal Pincészet. A Tarcal Bor kilenc közreműködő pincével a WinoWonkában lép színre. A DiVino Gozsduban a prímet a Csopaki Kódex két emblematikus borászata viszi, Kovács Tamással a Szent Donát és Zsandár Tamással a Homola. A Vino Piano fogadja a fiatal tokaji borászokat, az Y Generációról még sokat fogunk hallani, itt s most: Homoky, Zsirai, Kvaszinger, Árpád-hegy, Budaházy-Fekete. A Kadarka Bárban nagyágyuk Mádról: Holdvölgy, Szent Tamás, Lenkey. Carpe Diem – Szentesi József mester nadapi boraival. A DiVino Bazilikában More Mór, garantált ezerjókkal. A Doblóban Nagy Somló, a Lumenben egy kis Pécs, a Drop Shop-ban a Magna Mátra, Judy'snál a Villányi Franc, az EdVinóban Neszmély vendégeskedik.
A bubik szerelmeseinek kötelező megálló a Buddha Bar Pop-Up Pezsgő Bárja, ahol kiderül, hogyan lehet kinyitni karddal egy pezsgőt – mesterkurzus Borsos Gergely Guinness World Record Holder előadásában. Nyers, degorzsálatlan Törley-tételek nyitása és kóstolása, valamint 5 tétel pezsgő és champagne vakkóstolása (helyes megoldás esetén a kóstoló ingyenes!).
S még hol vagyunk a végétől. Mondhatja-e majd bárki is a nap végén, hogy a kör bezárult?! Mindenesetre tessék megfogadni a szervezők tanácsait. Például, hogy éhgyomorra nem iszunk, még csak nem is kóstolunk. A kóstolások között hidratálunk, vagyis szorgalmasan meghúzzuk a vizespalackokat. S legfőképpen: nem a mennyiség, hanem a minőség számít!
A Budapesti Borbár Túra helyszínein július 6-án, csütörtökön 16:00 és 22:00 óra között várják az érdeklődőket. Minden, amit a borbárokról, a pincészetekről, a programról tudni lehet: itt.
A kóstolások mellett idén az ImagineBudapest a fővárosi borbárokat összekötő vezetett sétákon mutatja be Budapest boros arcát, rejtett emlékeit. A séták ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a weboldalon.