Élet+Stílus hvg.hu 2017. június. 13. 18:07

Páholyban a magyar sajtok

Ilyen is van: Guilde Internationale des Fromagers, vagyis Sajtmesterek Nemzetközi Céhe. Hol másutt is, mint a sajtok hazájában, Franciaországban. Mostantól magyar taggal.

A franciaországi Tours-ban ezekben a napokban zajlik a Mondial du Fromage nemzetközi sajtkiállítás, verseny és vásár, amelynek bevezető aktusaként a Sajtmesterek Nemzetközi Céhe ülésezett. Megadták a módját, ünnepélyes keretek között tagjaik közé választották Gábossy Ádámot és Gábossy Árpádot, a SZEGA Camembert Kft. két vezetőjét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a szervezetben megalakulhat a sajtok magyar páholya – adta hírül az Élelmiszer Online.

„Hatalmas öröm ez számunkra, hiszen a Sajtmesterek Nemzetközi Céhe a világ legnagyobb, a sajtok népszerűsítésével foglalkozó szervezete, amely kizárólag olyan személyeket választ tagjai közé, akik sokat tettek a sajtkultúráért. Büszke vagyok, hogy az édesapám által alapított, egy ideje általam vezetett, elsősorban a sajtokra és ínyenc élelmiszerekre fókuszáló cégünk megfelelt a szervezet szigorú kritériumainak" – nyilatkozta Gábossy Ádám. Hozzátéve, a céh elismerését minden bizonnyal azzal is kivívták, hogy immár negyedik éve rendezik meg Budapesten – tekintélyes külföldi szakértők bevonásával – a nemzetek sajtversenyét.

szega.hu

 A tavalyi versenyt történetesen a magyar Ranolder nyerte – 2015-ben a szintén magyar Pater –, amely más hazai ínyencségekkel, most Tours-ban próbálja meghódítani a francia közönséget.