Minden ellenkező híreszteléssel szemben a menzareform beválni látszik. Az alsó tagozatos gyerekek és a szülők többsége is elégedett az iskolai közétkeztetés minőségével – legalábbis ez derült ki egy, az OGYÉI megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.
A felmérés szerint a menzareformmal bevezetett egészségesebb, sóban, zsírban és cukorban szegényebb, több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend elfogadottsága magasabb a gyerekek esetében a vártnál.
A 2015-ben bevezetett menzareform fogadtatását vizsgálta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megbízásából a Kutatópont Kft. A közétkeztetés átalakításának célja az volt, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak, ezért az Emberei Erőforrások Minisztériuma kevesebb só, zsír és cukor felhasználását, de több zöldség, gyümölcs, tejtermék és teljes kiőrlésű gabonából készült termék felhasználását írta elő. A kezdeti tapasztalatok alapján sort kellett keríteni korrekciókra, így a rendelethez szakmai hátteret nyújtó OGYÉI mostanra akart átfogó képet kapni a 6-12 éves gyerekek étkezési szokásairól, illetve a szülők véleményéről.
Székely Levente kutatási igazgató az eredményeket ismertetve elmondta: az 500-500 fős mintán végzett felmérésből kiderült, hogy a tanulók 15 százaléka nagyon jóként, 62 százaléka pedig jóként jellemezte az iskolai ebédet. A menzával elégedetlen, vagy kevésbé elégedett válaszadók leginkább a szűkös választékot és azt kifogásolták, hogy az ételek íztelenek. A nem menzán étkező gyerekek (14%) szülei a közétkeztetéstől való távolmaradást elsősorban azzal magyarázták, hogy gyermekük diétás étkezésre szorul (12%) vagy nem szereti a menzán felszolgált ételeket (27%). A menza megítélésében a szülők közül inkább azok voltak kevésbé elégedettek, akik az átlagosnál jóval (1500 forinttal) többet fizetnek a közétkeztetésért.
A vizsgálat szerint a szülők többsége, 88 százaléka soha nem élt panasszal a menzával kapcsolatban. A közétkeztetési tapasztalatokról a szülők 19 százalékát rendszeresen megkérdezik, 60 százalékuknak módjukban áll visszajelzést adni a pedagógusnak, 27 százaléknak pedig nincs ilyen lehetősége. A gyerekek esetében fordított arányokkal találkozunk, 64 százalékukat nem kérdezik meg ebben a kérdésben.
A gyerekek többsége – főleg a lányok és 3-4. osztályokba járók – nyitottak és érdeklődőek a témában. 60 százalékuk szeretne többet tudni az egészséges táplálkozásról, 72 százalékuk szívesen megtanulna főzni, de mindössze 5 százaléknak van lehetősége valamilyen főzéssel kapcsolatos tevékenységben részt venni az iskolában – derült ki a közvélemény-kutatásból.
A felmérés alapján azt is meg lehetett állapítani, hogy a gyerekek többsége otthon reggelizik, többnyire visz magával valamilyen uzsonnát, és nem vásárol büfében. Akik mégis, azok többnyire üdítőt, péksüteményt, nassolni valót vesznek.
Sarkalatos pont lehet a továbbiakban, hogy bár viszonylag kevés a diétára szoruló gyerek, az érintett szülők szerint őket a közétkeztetés keretein belül nem tudják ellátni.
A menzakaják népszerűsítésére egész jó ötlete támadt az OGYÉI-nek.
„Élj könnyebben!” egészségnevelő kampánya keretében játékot indított. A gyerekeket arra buzdították, hogy tapasztalataik alapján szavazzanak a legfinomabb menzaételekre, és így közvetve azokra a főzőkonyhákra, melyek a kedvenc ételüket elkészítette. Az általános és középiskolás tanulók szavazatai alapján a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el „Az év közétkeztetője 2016” címet, az OGYÉI szakemberei pedig összeállították a diákok által kedvelt 50 legfinomabb menzaételt tartalmazó listát. Az OGYÉI merokanal.hu honlapon meghirdetett játékában 44 magyarországi település 298 osztályának 7500 tanulója szavazott kedvenc fogására és az azokat elkészítő 41 főzőkonyhára.
A versenyben részt vevő közétkeztető cégek ételsorain a hagyományos ételek épp úgy szerepeltek, mint például a hazánkban reformételnek számító kuszkusz, de a fehér gabonafélék helyett is gyakran szerepeltek teljes kiőrlésű változatok. A beküldött receptek körét színesíti, hogy még a gyorséttermi kultúra „menzabarát” gyrosa és pizzája is megtalálható volt közöttük. A pályázatban részt vevő gyerekek kétszer 10 élelmezési nap alatt választhatták ki a számukra legízletesebb 2 levest, 2 főételt és 2 desszertet.
A legkedveltebb leveseknek a gyümölcslevesek, a gulyás jellegű levesek, a csontleves és paradicsomleves bizonyultak. A főételek közül kimagaslóan legnépszerűbbek a rántott, panírozott fogások lettek, befutó volt a bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc „holtversenyben”. Az édes ételek között a tejbegríz nyerte el leginkább a gyermekek tetszését, ezt követte a túrógombóc és a piskótafélék.
A szavazatot leadó osztályok között az OGYÉI közjegyző jelenlétében kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, akik pénzbeli hozzájárulást nyertek a 2017-es osztálykirándulásukhoz. A nyertes iskolák listája, valamint a TOP 50 menzaétel fotókkal és receptgyűjteménnyel együtt megtalálható a játékot indító oldalon.