A mexikói az új "kínai" - egyre népszerűbb nálunk a távoli ország gasztronómiája. Lássuk, mit esznek ők karácsonykor.
Az alapvetően a szegények konyhájára épülő mexikói gasztronómiában a karácsonyi fogások is megszokott alapokon készülnek. A hétköznapoktól ez az időszak sem sokban tér el, talán csak abban, hogy a fűszeres, babpürével, kukoricával főzött ételekben ilyentájt több a hús, s egy-két olyan desszert is asztalra kerül, amely kifejezetten az ünnephez köthető.
A túlnyomó részt katolikusok lakta Mexikóban Jézus születése rendkívül fontos ünnep, amelyet nem csupán az advent előz meg, hanem - a már 400 éves múltra visszatekintő - Las Posadas is, a kilenc napig tartó, gyertyás felvonulásokkal tarkított betlehemezés. A mexikóiak számára is az éjféli mise a szenteste fénypontja , utána következik a családi karácsonyi vacsora. A karácsonyi menüsor elmaradhatatlan fogásai közé tartozik a fehér kukoricában gazdag pozole leves, a kukoricalevélben készített tamales, a - Mexikóban őshonos szárnyas - pulykasült, a különféle meleg - kávés, csokoládés - italok, valamint a buñuelos, amelyet többféle módon is készítenek.
Petrovszki Norbert, az újpesti Calavera mexikói étterem konyhafőnöke szerint nem véletlen, hogy a mexikóiaknál ünnepnapokon terítékre kerül a - nálunk kevéssé ismert – pozole leves, hiszen egy rendkívül tartalmas, kellemesen fűszeres fogás. A kiadós leves alapját a fehér kukorica képezi, ehhez jön hozzá a puhára párolt hús, a fehér káposzta, a retek és az avokádó, amelyek nem csak extra textúrát adnak az ételnek, hanem ízében is gazdagítják. A pozole a május ötödikei nemzeti ünnepen is biztos asztalra kerül, ahogy minden bölcs mexikói ezt főzeti, ha másnaposság elleni biztos szerre van szüksége. Bár hagyományosan csirke-, pulyka- vagy sertéshúsból készül, de pacalból készített pozole-val is találkozni.
Az édességek közül a spanyol hódítás korából maradt, azóta igazi mexikói desszertté nemesedett buñuelos kapcsolódik leginkább a karácsonyi ünnepkörhöz, a tortilla lapra emlékeztető ropogós fánklapokat barna cukorral, fahéjjal meghintve, illetve cukorsziruppal meglocsolva kínálják. Sok esetben nem is készül külön tészta a fánkhoz, hanem a búzaliszt alapú tortilla lapokat sütik meg bő olajban, s ezt szervírozzák cukorsziruppal vagy karamell öntettel. Népszerűek még a cukorszirupos, karamellás sült gyümölcsök is.
POZOLE
(családi adag)
1 dl olíva olaj
1,5 l alaplé
30 dkg passzírozott paradicsom
30 dkg főtt sertéshús, szálakra szedve
1 nagyobb fej vöröshagyma kockára vágva
25 dkg fehér kukorica (konzerv)
20 dkg fehér káposzta
2-3 fej retek
1 érett avokádó
friss koriander
csipetnyi őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szegfűbors
csipetnyi római kömény
2 db babérlevél
5 dkg szárított chipotle paprika
3 gerezd fokhagyma
Az olíva olajon megdinszteljük, átpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a chipotle paprikát és a vékonyra szelt fokhagyma gerezdeket. Amikor már a fokhagyma is üvegesedik, akkor hozzáadjuk a paradicsomot, az alaplevet, átmelegítjük, fűszerezzük. Ebbe a lébe kerül a hús, majd tálalás előtt nem sokkal adjuk hozzá a lecsöpögtetett fehér kukoricát, a vékonyra csíkozott káposztát, a karikára szelt retket és a felkockázott avokádót. Tálaláskor friss korianderrel fűszerezzük.
(Recept a HVG Gasztro&Utazás külön kiadványából)