Élet+Stílus hvg.hu 2016. október. 10. 19:57

Mitiszol 2016 - az vagy, amit megiszol

Csak tiszta forrásból: természethű borok, vegyszermentes gazdálkodásból származó alapanyagokkal készülő, szintetikus adalékok nélküli sörök, pálinkák, gyümölcslevek, szörpök, teák, kávék és persze illő harapnivalók. Mi más is lenne ez, mint a Mitiszol fesztivál.

Ugyan még egy kerek hónap van hátra a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mitiszol Fesztiválig, már most érdemes bekarikázni a naptárunkban a november 12-ikei dátumot. Ezen a napon minden s mindenki arról szól a Millenárison, hogy: az vagy, amit megiszol.

Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica   korábbi évekbeli rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a borfanatikusokon túl   szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb teret hódító biodinamikus borkategóriát. S ahogy nőtt a hívek tábora, úgy bővült a kínálat is. Mostanra  30 kárpát-medencei és 10 más külföldi pincészet több mint 120 bora várja a kóstolókat. De nem maradnak hoppon a sör- és pálinkakedvelők, sőt az absztinensek sem, akik  gyümölcsleveleket, szörpöket, gyógyteákat és kávét is kóstolhatnak. Ami mindezt  közös nevezőre hozza: a tiszta forrásból, vegyszermentes gazdálkodásból származó alapanyag, a szintetikus adalékok nélkül, minimális beavatkozással készült termékek.

sxc.hu

A különféle italokhoz igazi harapnivalók dukálnak a fentiekkel azonos elveket valló vendéglátóktól: közös tapas tálakat kínál a Pipacs Biopékség, az Élő Bolygó Farm és a Zsámboki Biokert. A meleg ételekről pedig ezúttal a zöld ebédjéről és cateringjéről ismert Házikó, valamint a zebegényi Natura Hill ökohotel és étterem gondoskodik.

S hogy az értő evés-ivás mellett a szellem is pallérozódjon: a nap során ismeretterjesztő előadások többek között a kenyérsütésről, a kávékészítésről és a sörfőzésről. 

Az idei fesztiválon külön figyelmet érdemel az idén 10. születésnapját ünneplő, természethű borokra fókuszáló borkereskedés,  a Terroir Club , amely azon túl, hogy számos külföldi kiállítót hoz a rendezvényre, egy különleges prémium kóstolót is tart majd, amelyen az elmúlt évtized legemlékezetesebb borait hozza vissza  Champagne-tól Burgundián át Tokajig.

A Terrás alapítók: Nemes Richárd és Kató András
wineflow.hu

Részletes információk, jegyelővétel: itt és az esemény facebook oldalán.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.