Az Alakor biosört választotta a 2016-os Év Biotermékének a Magyar Biokultúra Szövetség által felkért szakmai zsűri. Az ital egy másik, 18 búzasört rangsoroló megmérettetésen német, osztrák, francia söröket maga mögé utasítva a második helyezést érte el. Az alig három éve kapható sört csak egy 570 éves belga előzte meg.
Az Alakor biosör nyerte az Év Bioterméke díjat a Magyar Biokultúra Szövetség versenyén növényi és egyéb kategóriában. Szintén jól szerepelt a Körös-Maros Biofarm terméke a búzasörök eddigi legalaposabb hazai tesztjén is, ahol (szupermenta.hu portál) a második helyet szerezte meg.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett portál a hatóság minden rendelkezésre álló eszközét bevetette a korrekt és alapos eredmény érdekében. A vizsgált sörökben kerestek növényvédőszer-maradványokat (egyikben sem volt), mérték az alkohol- és széndioxid-tartalmat, és általában ellenőrizték, hogy igaz-e minden, amit az egyes italok a csomagolásukon magukról állítanak. Ennél is fontosabb, hogy laikusokat és szakértőket kértek fel; vakteszten pontozzák a vizsgált márkákat látvány, íz és összbenyomás alapján.
A kizárólag a nagy üzletláncokban is beszerezhető mezőnyben több mint tíz volt a német versenytételek száma. A többi sör osztrák, belga és holland gyártmányú volt. Az Alakor került be a tesztbe egyetlen magyarként. Az összesített eredmény alapján az alig három éve piacra került Alakort vakteszten csak a több mint másfélszer annyiba kerülő, fűszerekkel is gazdagított, belga piacvezető ital tudta megelőzni. Ha pedig kizárólag az ízharmónia szempontra adott értékelést vesszük, akkor a magyar sör beelőzött.
A minőségi röviditalok kedvelőinek biztosan jó hír, hogy a sört fejlesztő cég – szintén biominősítésű – sörpárlatot is készít az italból.
A teszt részletes eredményei: itt