A magyar versenyző és csapata megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or Budapesten rendezett európai döntőjét.
A verseny második helyen a norvég csapat, harmadikon a svédek végeztek. De a világdöntőbe jutott még Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország is. A legjobb halételért járó különdíjat az izlandi, a legjobb húsételért járó különdíjat a francia csapat vihette haza. A legjobb commis-nak járó díjat a svéd séf segítője kapta.
A budapesti Európa-döntőn húsz csapat versenyzett, közülük tízen kedden már elkészítették versenyfogásaikat: egy haltányért dunai kecsege és kaviárjának felhasználásával, illetve egy vadtálat magyar gímszarvas borjúból.
A budapesti Onyx étterem séfje, Széll Tamás (valamint segítői: Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány) lelkes magyar szurkolói csapat buzdítása mellett készítette el és tálalta fel szerda délután a mesterművét.
Az esemény néha már inkább sportversenyre emlékeztetett a szurkolók ujjongása, zászlólengetése miatt. Többször felhangzott a "Ria-Ria-Hungária" - biztatás. Az érem átvétele után pedig felhangzott a magyar Himnusz.
A verseny zökkenőmentes lebonyolításához csatasorba álltak a legjobb séfjeink, de a szurkolók között is ott volt a magyar gasztronómia színe-java. Persze, hogy szép számmal akadtak mások is. Például a Gundel-leszármazott Frenreisz Károly, Borbás Marcsi Gasztroangyal, vagy éppen Lakatos Márk, aki a napokban nyitotta meg üzletét a Belvárosi Piacon.
S tudósítónk látta többek között a házigazda Budapest humán főpolgármester-helyettesét, Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, Tiborcz Istvánt (Orbán Viktor vejét, és más politikus feleséget, Orbán Ráhelt is megpillantották Schmitt Pállal beszélgetve). Az eredményhirdetésen Seszták Miklós fejlesztési miniszter tolmácsolta Orbán Viktor üdvözletét .
A Michelin-csillagos Onyx étterem sous chefje a 2013-as lyoni világdöntőben szerzett 10. helyezésével már új fejezetet nyitott a hazai gasztronómia történetében. Ő volt az első magyar, aki eljutott a Bocuse d'Or legmagasabb megmérettetésére, és mindjárt a mezőny első felében végzett.
A kontinentális döntőn Széll a 8-as bokszban állt rajthoz. 9.40-kor kezdte a versenyt, és időben, 14.40-kor tálalta a halas fogást és 15.15-kor a húsételt.
Közvetlenül ez után a séf a Világevőnek értékelte a szereplését.