Találunk egy kedvünkre való receptet, ugyancsak ígéretesnek tűnik a végeredmény, de ott marad a nyakunkon felhasználatlanul pár tojásfehérje. Nemcsak a húsvéti nagy sütés-főzés előtt érdemes tudni, hogy mennyi ideig és hogyan tároljuk, mi készülhet belőle a habcsókon túl. Ami azért mostanság nem annyira aktuális…
Ha tisztában vagyunk vele, hogy a tojásfehérje - ahogy a neve is sugallja - magas fehérjetartalma mellett 80 %-ban vizet tartalmaz, akkor máris világos, hogy jól fagyasztható. Érdemes betározni, nincs benne szénhidrát, semmi zsír, viszont rengeteg hasznos ásványi anyag igen, és könnyen emészthető, így valóságos jolly joker, feltéve, ha tudjuk, mit kezdjünk vele.
TIPPEK, TRÜKKÖK, FORTÉLYOK
- Ha megmarad a tojásfehérje, akkor fagyasztás nélkül lefedve másnapig használható fel. De ha ezen túlmenően szeretnénk felhasználni, akkor fagyasszuk le: a tojásfehérje 10 hónapig minőségvesztés nélkül bírja a hibernálást.
- A kérdés már csak a praktikus tárolás és csomagolás. Legegyszerűbb, ha üres, tisztára mosott joghurtos vagy tejfölös dobozba gyűjtjük, kettesével vagy hármasával. Nagyon jó megoldás, ha kerek formájú keksz dobozát használjuk erre a célra, és egy-egy nyílásba egy-egy tojásfehérje kerül, így utólag sem okoz fejtörést a porciónkénti mennyiség megtippelése. De ha egy nagyobb dobozba kerül tojásfehérje, akkor sem kell tanácstalankodni, ha utólag szeretnénk megadott mennyiségű tojásfehérjét adagolni valamihez: egy tojásfehérje nagyjából 30 g, így ki tudjuk mérni. Jó és praktikusabban kezelhető, ha nagyobb jégkockatartóban fagyasztjuk le, majd zacskózzuk, és kockánként adagolva mérjük ki.
- Arra ügyeljünk, hogy ha felengedjük a tojásfehérjét, illetve gyorsan ki akarjuk varázsolni a formákból, ne meleg vízzel próbálkozzunk, mert megfő! Szigorúan csak hideg vízzel gyorsíthatjuk a folyamatot.
ÖTLETEK A FELHASZNÁLÁSHOZ
- Keverjük a hagyományos tojásrántottába, parasztreggelihez - ugyanannyi tojásfehérjét elbír még, mint ahány egész tojásból készül. Ugyanígy készíthetünk vele bundáskenyeret is.
- Panírozáskor se feledkezzünk meg a tojásfehérjéről. A könnyű habbá vert tojásfehérjét hozzáadhatjuk a felvert egész tojáshoz. De csak magába, az enyhén felvert tojásfehérjébe is belemárthatjuk a zöldséget, húst, majd érdemes szezámmagba, lenmagba, vagy tört kukoricapehelybe forgatni - könnyű és ropogós panírt kapunk.
- Kelt tésztát, házilag készült kenyerek, zsemlék, bagettek tetejét is érdemes megkenni felvert tojásfehérjével, szép opálos fényt kölcsönöznek a péksüteményeknek. A rájuk szórt magvak is jobban megmaradnak így a felületükön.
- Ha zavaros a húsleves, szintén jó, ha van kéznél tojásfehérje. Óvatosan, hogy nagyjából egyben maradjon, a levesbe eresztjük, majd miután megszilárdul,kifehéredik, szűrővel kiemeljük, kiválóan letisztítja a húslevest. Persze, értelemszerűen, nem kihűlt levessel adjuk ezt elő.
- A legtöbbször természetesen desszerteknél használhatjuk fel - a habcsókok, a Pavlova-torta, a pohárkrémek, a közismert fehér piskóta (,,angyalok eledele” néven is megtalálhatjuk a recepttárakban) is bőven felveszi a megmaradt tojásfehérjét. A bevállalósaknak ajánljuk a népszerű – ám kicsit macerás - macaront és az olaszok kávéhoz elmaradhatatlan mandulás biscottit is.
- Tejszínhabhoz (2,5 dl-hez) bátran hozzá keverhetünk egy-két kemény habbá felvert tojásfehérjét is Az ízélmény megmarad, az állag viszont légiesebb, könnyebb lesz.
RECEPTEK
Sajtgolyók
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 15 dkg reszelt füstölt sajt
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- csipet frissen őrölt szerecsendió
- csipet só
- csipet sütőpor
- csipet fehér bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a kétféle reszelt sajtot és a zsemlemorzsát, a fűszereket, és egynemű masszává keverjük. Kisebb golyókat formálunk belőle, és teflonserpenyőben, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Magában, vacsoraként salátával, de köretként is megállja a helyét.
Fűszeres csirkefalatok
Hozzávalók:
- 60 dkg vékony csíkokra vágott csirkemell filé, olaj a sütéshez
bunda:
- 3 tojásfehérje
- 5 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 csipet sütőpor
pác:
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál currypor
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fehérbors
- 6 evőkanál olaj
Elkészítés:
A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, beleforgatjuk a csirkemell csíkokat, és legalább 1 órát (de annál omlósabb és finomabb lesz, minél hosszabb idő telik el) lefedve állni hagyjuk.
A tojásfehérjét laza habbá verjük, kézi habverővel simára belekeverjük a kukoricakeményítőt és a sütőport.
Egy serpenyőben felforrósítunk annyi olajat, hogy a csirkemellcsíkokat majd ellepje. Belemártogatjuk a páctól lecsepegtetett húsokat a tojásfehérjés panírba, és forró olajban 2-3 perc alatt kisütjük.
Tipp: Ha szeretjük a csípőset, akkor a bundába egészen apróra vágott csilipaprikát is keverhetünk.
Boszorkánykrém
Hozzávalók:
- 1 kg meghámozott, kockára vágott alma
- 5 tojásfehérje
- 1 evőkanál porcukor
- csipet só
- 5 dkg mazsola
- fél dl rum
- 1 rúd fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 2 evőkanál vaj
- 2 dl víz
Elkészítés:
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rádobjuk a kockára vágott almát és a fűszereket, majd ráöntjük a vizet. Lassú tűzön, fedő alatt teljesen puhára pároljuk.
A mazsolát egy-két órára rumba áztatjuk.
Ha az alma megpuhult, akkor leszűrjük, és botmixerrel pürésítjük. Megvárjuk, amíg kihűl. A tojásfehérjéket a cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan összefogatjuk az almapürét a tojásfehérje habbal, a tetejét megszórjuk rumba ázatott mazsolával és behűtve tálaljuk.
Tipp: Készíthetjük fele alma, fele körtével is.
A tetejét csoki forgáccsal, apró csoki vagy marcipán tojásokkal, színes cukor gyönggyel is díszíthetjük, ez esetben forgassuk a krémbe a rumos mazsolát.