Bujtor István halálát állítólag Candida gomba okozta; napokig e hírtől volt hangos a sajtó. Korábban olyan információk jelentek meg, hogy egy ellenőrizetlen méregtelenítő diéta miatt került életveszélyes állapotban kórházba a színész-rendező. Az orvosi jelentés a tüdőembólia klinikai tüneteit jelöli meg a halál okaként. A család elzárkózik a nyilvánosság elől.
Egy órán át próbálták újraéleszteni az orvosok Bujtor Istvánt a fővárosi Állami Egészségügyi Központban (ÁEK); a színész-rendezőt Balatonszemesen helyezték örök nyugalomra testvére, Latinovits Zoltán mellé. A veszprémi Petőfi Színház igazgatója július végén lett rosszul, akkor a család felhatalmazása alapján annyit közöltek, hogy szervezetében súlyos fertőzés lépett fel, és életveszélyes állapotban került a veszprémi megyei kórházba, ahol szeptember 24-ig az intenzív osztályon kezelték.
Bujtor István halálával, sőt korábban már a betegségével kapcsolatban is számos találgatás látott napvilágot a sajtóban. Korábban több lap is idézte a színész egyik - név nélkül nyilatkozó - közeli ismerősét, aki tudni vélte, hogy Bujtor a színészkörökben manapság oly divatos diéták egyikét követte. Frenreisz Károly, a színész testvére a Tv2 reggeli műsorában viszont határozottan cáfolta, hogy Bujtor bármilyen méregtelenítő diétát követett volna.
Noha a család elzárkózik a nyilvánosság elől, a feleség a napokban azt nyilatkozta az egyik bulvár lapnak, hogy Bujtor István halálát Candida gomba okozta. Ennél többet azonban nem árult el. A tisztánlátás érdekében megkerestük az Állami Egészségügyi Központot (ÁEK), ahol minden kérdésünk elől elzárkóztak, mondván, a család beleegyezése nélkül nem adhatnak ki több információt. Közleményükben pedig az áll, hogy Bujtor István halálának közvetlen oka a tüdőembólia klinikai tünetei mellett fellépő heveny keringési és légzési elégtelenség volt. Az, hogy mi vezet el ehhez az állapothoz, úgy tűnik, egyelőre nem fog kiderülni.
Legendák és találgatások táptalaja a bizonytalanság
Ellenőrzött méregtelenítés. Nem okozhat bajt © sxc.hu |
Az alaptalan félelmek sosem szülnek jó dolgokat. Jelen helyzetben a különféle méregtelenítő kúrákat vezető intézmények, vendégházak látják kárát a villámgyorsan terjedő (ál)híreknek. Többen arra panaszkodnak, hogy elmaradnak a vendégek. "A félelmek teljesen alaptalanok, kizárt, hogy egy ellenőrzött méregtelenítő kúra miatt valaki életveszélyes állapotba kerüljön" – mondta el megkeresésünkre Sári Erzsébet, belgyógyász, főorvos, a Dunakanyar Léböjtház orvos-tanácsadója. A belgyógyász ugyanakkor elismeri, egy önkényesen végzett hosszabb kúra - főként, ha a páciensnek olyan alapbetegsége van, amely mellet nem lehetne böjtölni - okozhat komolyabb bajokat.
Sümeghiné Bartos Éva böjtvezető szerint annak ellenére, hogy ők nem érzékelik a vendégek távolmaradását, nem örülnek a rémhíreknek. "Könnyű elbizonytalanítani azt az embert, aki semmit sem tud egy ilyen kúráról" - fűzi hozzá.
A méregtelenítésre valóban szüksége van a szervezetünknek, az ilyen kúrák során megszabadulhatunk a felhalmozódott salakanyagoktól. Ám nem tanácsos egyedül belekezdeni egy tisztítókúrába, a böjtnek ugyanis vannak krízisei és ellenjavalatai – daganatos betegek, terhesek, inzulinos diabéteszesek, súlyos depresszív gyógyszereket szedők nem vehetnek ebben részt. Ezért szakemberek irányításával, szigorú ellenőrzés mellett, előre megtervezett program szerint ajánlott, amelyet részletes orvosi kivizsgálás, konzultáció előz meg. "Egy hétig tart a kúra, ennyi idő alatt ugyanis még nem ürülhetnek ki a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok" – magyarázza a belgyógyász. Majd folytatja: a diéta elkezdésével felszabadulnak a salakanyagok, bekerülve a keringésbe, s ez rosszullétet okozhat. Ezért fontos a folyamatos felügyelet, ilyenkor sokat kell mozogni, és elegendő folyadékot inni. A böjtvezető elmondása szerint náluk eddig – hét éve működnek – nem volt komolyabb probléma; ritkán, de előfordul, hogy fejfájásra, gyengeségre, hányingerre panaszkodnak a résztvevők. Ám, aki egyszer kipróbálta a böjtött, szinte biztos, hogy évente kétszer beiktatja azt életvitelébe.
Valamivel hihetőbbnek tűnik az információ, miszerint a színházigazgató halálában közrejátszott az úgynevezett Candida albicans nevű gomba. Ez az egészséges személyek jelentős hányadánál kimutatható. A normális bőr- és bélflóra része, amely időnként – a védekezőképességünk meggyengülésekor – okozhat betegséget.
"Általában nem ez okozza a páciens halálát, hanem maga a folyamat, az úgynevezett candidaszepszis, amely szervi elégtelenségekhez vezet" – mondta el megkeresésünkre Szirmák Eszter belgyógyász-kardiológus. Mint mondja, a szervezetben végbemenő negatív folyamatnak mindig van kiváltó oka, általában valamilyen súlyos fertőzés. Ilyenkor ugyanis olyan antibiotikumokat kap a beteg, amelyek kiölik a bélflórát, az opportunista baktériumok, gombák pedig elszaporodnak a szervezetben. A belgyógyász szerint erre is van gyógyszer, így érthetetlen, hogy a színész – legalábbis felesége nyilatkozata alapján – miért e fertőzésbe halt bele.
De nem csak antibiotikumos kezelések – ahogy vélhetően Bujtor Istvánnál is – után bomolhat meg a szervezet egyensúlya. Becslések szerint élete során minden második embernél kialakul az élesztő-szindrómának is nevezett kandidiázis – amelynél szintén a Candida gomba a ludas –, az érintettek azonban sokszor nincsenek tudatában a betegségnek. A test elsavasodása (a sav-bázis egyensúly zavara) káros a sejtek működésére, és hormonális szinten is jelentkezhet a hatása. A kandidiázis nem válogat, ám leginkább a különböző betegségek vagy a krónikus stressz által legyengült immunrendszert támadja, illetve magas cukor- és szénhidráttartalmú ételeket fogyasztó, szteroidokat, fogamzásgátlót rendszeresen használóknál fordulhat elő. Diagnosztizálása nem könnyű, mert tünetei számos más betegségéivel megegyeznek; ám korai felismerésével elkerülhetjük a komolyabb betegségeket.
A Candida váladékból, kenetből mutatható ki, gyanúja esetén vérvizsgálat is ajánlott. Ha kiderül, hogy baj van, elsődlegesen a kiváltó okokat kell megszüntetni, az orvos által felírt gombaölő gyógyszer mellett ésszerű speciális diétát is elkezdeni. A kártékony baktériumok cukron élnek, de a tejtermékek fogyasztásával is kiváló táptalajt biztosítunk nekik; az ilyen ételeket tehát érdemes nélkülözni.