Drágult a zöldborsó, és kisebb területen is termelik
Késve kelt és késve érett. A friss 15 százalékkal drágább, mint tavaly, a konzervből csökkent az export.
Késve kelt és késve érett. A friss 15 százalékkal drágább, mint tavaly, a konzervből csökkent az export.
A 20. héten a hazai zöldborsó 900 forint/kilogramm, a zöldbab 1600 forint/kilogramm áron jelent meg a kínálatban. Mindkét hüvelyes ára magasabb volt, mint egy éve: 29, illetve 7 százalékkal.
Az első kora nyári zöldborsóból készült fogás kisebb ünnep a konyhában, hiszen az üde, zöld, édes, friss szemek íze nem hasonlítható a mélyhűtött, pláne a konzerv zöldorsóéhoz. S bár sokáig kínálkozik még a piacokon, pár hétig élvezhetjük csak igazán, így nyugodtan görgessük a szezon idején mind többször a tányérokra.
Gurulnak a vidám zöld szemek, szezonja van a zöldborsónak. Ezekben a hetekben biztosan sok család asztalára kerül magyaros zöldborsóleves. Ám tekintettel a hőségriadóra, mi mediterrán, hideg borsóleveseket választottunk.
Az idény egyszerű, hiszen csupa zöld a piac. De lassan mi is elszíneződünk, mert fogytán a levegő. Főzni monszun idején? Melegben hideget, hagyományos helyett valami mást, felejteni a tradíciót. Most anyukánk zöldborsólevese merül.
Egy Massachusetts-i férfi, akit a rohammentő összeesett tüdeje miatt vitt kórházba, igencsak szokatlan zárójelentéssel tért haza: egy borsó növekedett a légzőszervében - számolt be a különös esetről a BBC hírportálja.