Gasztro T.S. 2015. június. 11. 15:36

Tökéletes hűsítő variációk zöldborsóra ­– recept

Gurulnak a vidám zöld szemek, szezonja van a zöldborsónak. Ezekben a hetekben biztosan sok család asztalára kerül magyaros zöldborsóleves. Ám tekintettel a hőségriadóra, mi mediterrán, hideg borsóleveseket választottunk.

Zöldborsót a bográcsba!   Ezzel a szlogennel indítják június 13-ikán szombaton Székesfehérváron az első borsó fesztivált . A rendezők azt remélik, legalább olyan hagyománya lesz, mint a fehérvári lecsófesztiválnak. Ráadásul  fesztiválozó kis hazánkban  még pont a zöldborsót nem tisztelték meg sehol ekkora happeninggel. Külföldön viszont, például az olaszoknál és a spanyoloknál   rendesen tartják a borsóérés ünnepét.

hatterkep.hu

Fehérváron, mint a borsófesztivál jelmondatából is kitűnik, bográcsban rotyogtatják majd a kánikulai melegben a leveseket. Biztos, hogy nagyon finomak lesznek, de ezúttal mi a konyhánkban inkább a hűsítő, mediterrán változatokra voksolunk.

 Hideg zöldborsóleves Ibérico sonkával és mentával  

hola.com

Hozzávalók (4 főre):

35 dkg zsenge zöldborsó, 1,5 dl ásványvíz, 1dl extra szűz olívaolaj, tabasco, só és bors, 20 dkg bacon (ibérico sonkaszalonna); mentalevelek, kevés dinsztelt vagy sült zöldborsó (elhagyható), finomra szeletelt ibérico sonka és vékony pirítósszeletek a tálaláshoz.

Elkészítés:

Tegyük a turmixedénybe a zöldborsót, öntsük fel az ásványvízzel és a legmagasabb fokozatra állítva készítsünk belőle turmixot. Szűrjük le, és a homogén, sűrű, krémes borsóturmixhoz emulgeáljuk az olívaolajt, adjunk hozzá ízlés szerint pár csepp tabascót, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk állni. Közben a csíkokra vágott bacont lassú tűzön egy serpenyőben süssük ki.

A kihűlt borsókrém-levesre nagyon vékony rétegben rákanalazzuk a kisütött bacont. Tálalás előtt még hűtőbe tesszük, hogy kicsit rádermedjen a sűrű kanalaznivalóra a sós „feltét”. Szervírozáskor még megszórhatjuk - ha félretettünk egy keveset a turmixolás előtt - dinsztelt, sült borsószemekkel. Jöhetnek rá a mentalevelek, amik viszont kötelezőek, nagy kár is lenne kihagyni ezt az elemet. A koronát ibérico sonkatekercsekkel tesszük fel a művünkre. Pirítóssal kínáljuk, vagy pirítóschipset tördelünk még rá. 

Hideg borsóleves pisztrángkaviárral

hola.com

Hozzávalók (4 főre):

1 doboz 6-7 dekagrammos pisztrángkaviár, 70 dkg zsenge zöldborsó, 20 dkg felkockázott vaj, 6,5 dl csirkehúsleves, 1 dl tejszín,1 evőkanál cukor, extra szűz olívaolaj, só.

Elkészítés:

Melegítsük, majd forraljuk fel a levest, adjuk hozzá a borsót, majd hagyjuk ismét felforrni. Ezt követően turmixoljuk össze a borsót, majd az egészet szűrjük át finom szitán egy fazékba. Hagyjuk melegen, de ezután már véletlenül se forraljuk fel, mert elveszti színét. Fokozatosan adjuk hozzá a tejszínt és a felkockázott vajat, s finoman kevergessük, amíg feloldódik. Végül jöhet bele a cukor, a só és a bors. Miután kész a leves, öntsük egy tálba, hogy gyorsan lehűljön jégkockákat  is rakhatunk bele, s ez a színét is megőrzi.

Szervírozhatjuk leveses tálkákban, üveg csészékben vagy akár talpas, nagyobb koktélos poharakba - így jobban dominál a színhatás -, a hideg krémleves tetejére teszünk egy-egy kiskanállal a pisztrángkaviárból (kipróbálhatjuk lazackaviárral is), s díszítésként olívaolaj csíkkal áthúzzuk.

Megjegyzés: a hideg leves különlegességeket a spanyol   Hola! - Szervusz! – magazin recepttárából válogattuk.  

Itthon Bábel Vilmos 2024. november. 28. 17:21

A Tiszának rengeteg pénzre van szüksége

Magyar Péteréknek milliárdok kellenének a 2026-os kampányra, ha tartani akarják a lépést riválisaikkal. A szükséges pénzt csak adományokból tudják összeszedni, az államtól nem fognak kapni. A magyar elit nagy része az államtól függ, és nem fog oldalt váltani, ha nem biztosak abban, hogy nemsokára másnál lesz a kasszakulcs. Magyarék feladata: jó befektetésnek kell látszani. Szombaton jön ki a párt friss átláthatósági jelentése, és kiderül, hogy az elmúlt hónapokban ez mennyire sikerült nekik.