Élet+Stílus Haulitus Anikó 2016. június. 16. 16:36

Szezonja van: zöldborsó - recept

Az első kora nyári zöldborsóból készült fogás kisebb ünnep a konyhában, hiszen az üde, zöld, édes, friss szemek íze nem hasonlítható a mélyhűtött, pláne a konzerv zöldorsóéhoz. S bár sokáig kínálkozik még a piacokon, pár hétig élvezhetjük csak igazán, így nyugodtan görgessük a szezon idején mind többször a tányérokra.

Persze, hogy a virgonc kis zöld gömböcöknek is megvan a maguk története. A zöldborsót már 4–5 ezer évvel ezelőtt ismerték Közép–Ázsiában, az ókori egyiptomi sírokban találtak borsószemeket. Az elnevezése minden bizonnyal ótörök eredetű, és a magyarok nagy valószínűséggel a vándorútjaik során találkoztak vele. Csak a 16. századtól kezdve fogyasztják a friss szemeket, korábban szárítva használták.

Sok apró szeméből kifolyólag számos hiedelem is társul hozzá. A termékenység jelképeként esküvőkön is fogyasztották. Egyes kultúrákban a halottak mellé helyeztek borsóval teli tálat.

Nemcsak édeskés íze miatt érdemes minél gyakrabban a menübe iktatni. A zöldborsónak sokrétű áldásos hatása van a szervezetünkre. Vitaminok közül megtalálható benne az A-,  B1–, B2–, C–vitamin, sok esszenciális aminosavat tartalmaz. Ásványi anyagokban is bővelkedik, hiszen a kis zöld szemek foszfort, káliumot magnéziumot, rezet, vasat, cinket és mangánt is tartalmaznak. Nagyon magas a rosttartalma, ami támogatja az egészséges bélműködést.

               Tippek

  -          Érdemes tudni a friss zöldborsóról, hogy főzési ideje meglehetősen rövid, elegendő 15 perc és már meg is puhult.

-          A frissen vásárolt - remélhetőleg aznap, vagy előző nap szedett -  zöldborsót mielőbb készítsük el, mert max. 3–4 napig tárolható hűtőben.

-          A zsenge, friss zöldborsónak a héja is felhasználható – mossuk meg, és egy marékkal tegyünk a levesbe, markánsabb, "zöldebb" ízt kölcsönöz. Tálalás előtt távolítsuk el.

-          Ha a borsó héja már sárgás, szárazabb, és a zöldborsó kerekded szemei kidudorodnak, akkor ne vásároljuk meg, keressünk frissebb árut.

-          A zöldborsót mélyhűtve érdemes eltenni télre. Mielőtt lefagyasztanánk, érdemes egy kicsit megpárolni, és csak utána adagokban zacskózni és a mélyhűtőbe tenni.

A levesen és főzeléken túl készülhet belőle zöldborsópüré, adhatjuk fele–fele arányban a kedvelt burgonyapürénkhez is, mindjárt változatosabb. De ugyanígy feldobhatjuk vele a galuska tésztáját is – nemcsak színbne, ízében is újszerűen hat majd. Vajon párolva, sok petrezselyemmel, kevés fokhagymával és pirított baconkockákkal pedig kiváló köret. Sós muffinokba, lepényekbe, rizottókba is jól illik.

hatterkep.hu

 

Mentás zöldborsó krém

Hozzávalók:

40 dkg friss zöldborsó

6 dkg reszelt ementáli sajt

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

2 evőkanál friss menta, apróra vágva

4 ek olívaolaj

1 db citrom vagy lime leve

frissen őrölt fekete bors

csipet frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A friss borsót 3 ek olívaolajjal, a petrezselyemmel, a mentával, a reszelt sajt felével és a citrom levével együtt egy tálba tesszük, és botmixerrel pürésítjük, majd fűszerezzük.

Nagyszerű, könnyű nyári vacsora: meleg pirítósra kenjük, megcsepegtetjük a maradék olívaolajjal, és meghintjük reszelt sajttal.

 Zöldborsós, sonkás pite

Hozzávalók:

A tésztához – kb. 20 cm átmérőjű pitéhez:

10 dkg liszt

7 dkg hideg vaj

1/2 tojás

A töltelékhez:

20 dkg sonka, kockára vágva

15 dkg friss zöldborsó

1 szál póréhagyma

2 kanál olívaolaj

1 csokor apróra vágott petrezselyem

1 tojás

2 kanál tejszín

10 dkg reszelt sajt

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle, folpackba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.

A póréhagymát félbe majd vékony karikákra vágjuk. Rádobjuk a felhevített olívaolajra, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a zöldborsót és a petrezselymet.

A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy a tésztának pereme legyen. A tésztára sütőpapírt teszünk, és nehezékként valamilyen száraz hüvelyest szórunk rá, és 180 °C–os előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.

Kivesszük a sütőből, a sütőpapírral együtt eltávolítjuk a nehezéket, és megtöltjük a sonkás–zöldborsós töltelékkel. Összekeverjük a tojást és tejszínt a fűszerekkel, és ráöntjük. Meghintjük reszelt sajttal, és 15–20 perc alatt pirosra sütjük.

Zöldborsós, kókuszos csirkeragu

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell filé, kockára vágva

20 dkg zöldborsó

15 dkg gomba, felszeletelve

2 dl kókusztej

2 gerezd fokhagyma, összezúzva

1 fej édeshagyma, apróra vágva

1 ek vaj

1 ek olaj

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 csokor petrezselyem, apróra vágva

2 teáskanál citromfű, apróra vágva

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: 

A vaj és az olaj keverékén megpároljuk a hagymát. Ha már üveges, hozzá adjuk a csirkemellet, és a zúzott fokhagymát. A húst fehéredésig pároljuk, majd jöhet hozzá a gomba és a zöldborsó. Fedő alatt főzzük. Ha már minden puha, öntsük hozzá a kókusztejet, és amikor gyöngyözni kezd fűszerezzük ( afriss zöldekkel is). Végül állandó keverés mellett besűrítjük a kevés vízben feloldott kukoricakeményítővel. Ha egyet rottyan, és kicsit besűrűsödött, kész is van.

Ízlés szerint rizzsel vagy galuskával tálaljuk.