Egy izraeli újságíró állítja: Budapest sóletnagyhatalom
Budapest ikonikus sóletlelőhely. S egyáltalán, jobbak a zsidó kaják, mint például New Yorkban, ami ha csak Brooklynt vesszük figyelembe, már elég nagy dicséret.
Budapest ikonikus sóletlelőhely. S egyáltalán, jobbak a zsidó kaják, mint például New Yorkban, ami ha csak Brooklynt vesszük figyelembe, már elég nagy dicséret.
A súlyos babos-húsos egytálételek nagy tiszteletet vívtak ki maguknak térségünkben. Legyen szó akár babgulyásról, rakott paszulyról vagy cassoulet-ről – ami a franciák morzsakéreg alatt készülő változata, és hazáját olykor Közép-Európához sorolják - , de amelyik mindent visz, az a sólet. Vasárnap egésznapos fesztiválja lesz a Kazinczy utcában.
Sólet, maceszgombócos húsleves, flódni - ezt a három ételt valószínűleg az is ismeri, akinek fogalma sincs arról, mi a zsidó konyha. Gasztronautáknak pedig olyan hívószavak, amelyek nyomán bármikor a nyakukba veszik a várost.
A világ proletárjai egyesülnek a netes keresőkben. Egy év alatt csak a Google-ba több mint ezermilliárd szót, kifejezést pötyögünk be globálisan. Ezek alapján készülnek a Zeitgeist listák, vagyis az éves mérlegek. Lássuk, mik voltak 2013-ban a gasztro top kedvencek Magyarországon - és nálunk.
Naponta 500 adag sóletet, illetve teát osztanak szét a budapesti Klauzál téren március 3-án és 4-én, vasárnap és hétfőn hazai vallásos és világi zsidó civil szervezetek és magánszemélyek egy közös jótékonysági akcióban.
Sólet: autentikusan szombatra készülne, amúgy bármely ráérős napon, és kitarthat egész hétre. Kis mennyiségben nem érdemes főzni.
Mi más fejezhetné ki a történelmi magyar vidékek 1100 éves összetartozásának erejét, minthogy egyenlőként foglalunk helyet a pörköltszaft kerek asztalánál? Hiszen az erdélyi kürtőskalács neve ugyanazt jelenti Sopronban, akárcsak a bácskai rizseshúsé Esztergomban.