Három különleges nyári recept a júliusi kánikulára
A kapor, padlizsán, füge íze és illata mindig nyerő a hőségben.
A kapor, padlizsán, füge íze és illata mindig nyerő a hőségben.
Ez az, amiből a kedvenc mártogatósunk, kenegetősünk készül minden bisztróban, kocsmában, kerti partin, grillezős bulin. Szezonja van a padlizsánnak.
Magok voltak a banánban? Az őszibarack sós ízű volt? Ilyen tényekre lehet rácsodálkozni abban az összeállításban, amely a ma ismert gyümölcsök és zöldségek több száz évvel ezelőtti formáját mutatja be.
Nem mondjuk, hogy a padlizsánnak szobrot kellene állítani, pedig lehet, méltóbb lenne rá, mint sok más, ami talapzatra kerül. Mindenesetre a padlizsán szobrát nem lenne érdemes ledönteni. Talán még annak sem, aki utálja. Mert biztos akad ilyen. Sajnáljuk. Ez a jellemzően gyönyörűen lila, olykor cirmos, de akár fehér pozsgás növény ugyanis tolakodástól mentesen teszi magát nélkülözhetetlenné a nyári konyhában.
A divat és a gasztronómia nagyon szeretik egymást, ehhez eddig sem fért kétség. Felfedeztünk egy olasz lányt, aki néhány évvel ezelőtt egy szép csendes napon megálmodta a Taste of Runway című blogot. Számára ez maga a boldogság: egy gyönyörű ruha és hozzá egy recept. Világhírű tervezők kollekcióiból merít inspirációt, alkot, megosztja a recepteket és fantasztikus fotókkal illusztrálja. Most megmutatjuk a 2014 tavasz-nyári kollekció néhány lenyűgöző darabját, és mindjárt nemcsak nézni, de főzni is lehet.
Hogy ilyen néven nem találunk török étlapon fogást, az könnyen lehet. De hogy minden török étlapon találunk padlizsánt, az biztos.
Magyar szakács készített egy budai szórakozóhely vendégei számára 1001 éjszaka menüt. Megkóstoltuk, megettük, mégis a Duna-parton éreztük magunkat.
Ennyire beszédes és sok neve, felhasználhatósága, és egyben gyógyító hatása kevés más zöldségfélének van. Idehaza még mindig nem olyan népszerű, mint a mediterrán és távol- keleti országokban.