Élet+Stílus -gy- 2011. október. 21. 17:50

A hét receptje: Padlizsán törökösen

Hogy ilyen néven nem találunk török étlapon fogást, az könnyen lehet. De hogy minden török étlapon találunk padlizsánt, az biztos.

Mert nem élet az élet a törököknek a patlican, azaz a padlizsán nélkül. A konyhájukban felhasznált valamennyi zöldségféle közül ez a legfontosabb, ebből fogy a legtöbb. Adják csak úgy salátákhoz, marinálva, olajjal meglocsolva, krémnek kikeverve, raguba főzik, nyársra húzzák, sütik, töltik, tekerik.

A magyar konyhán is már jó régen létjogosultsága van a törökparadicsomnak, avagy tojásgyümölcsnek. Mostanában meg kifejezetten divatba jött. Igaz, leginkább pürésítve. Ha a török változatot kanalaznánk, kennénk kenyérre, akkor a szokásos ízesítők (só, őrölt fehér bors, fokhagyma, olaj, citromlé vagy ecet) mellett keverjünk bele a végén joghurtot vagy kefirt, tegyünk rá vékony csíkokra metélt hagymát, gerezdelt paradicsomot, szórjuk meg aprított petrezselyemmel, pár szem olajbogyóval. Ha török padlizsánsalátát akarnánk, akkor – persze sütés után – hámozzuk, kockákra vágjuk, kevés gyenge ecettel meglocsoljuk. Gyalult sárgarépával, zellerrel, vékonyra metélt zöldpaprikával összeforgatjuk, és sóval, tört fokhagymával, petrezselyemmel ízesítjük. Fogyasztás előtt pár órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Ha a hidegben mégis inkább valami melegségre vágynánk padlizsánilag, akkor egy nehéz ragu vagy más húsos egytál étel helyett a török juhsajtos padlizsántekercset javasoljuk. Állítólag nincs is törökösebb jegyesség a konyhában, mint a padlizsán juhsajttal. A párost remekül egészíti ki a hozzáadott menta és petrezselyem.

Hozzávalók (2 személyre)

1 nagy, körülbelül 40 dkg-os padlizsán, só, 3 evőkanál olaj,12,5 dkg zsíros juhsajt, 1 hagyma, 1 evőkanál mentalevél, 2 szál petrezselyem, frissen őrölt fekete bors, csipetnyi őrölt csemege pirospaprika.

A megmosott padlizsánnak levágjuk a száras végét, majd hosszában felszeleteljük. A padlizsánszeletek mindkét oldalát besózzuk, s hagyjuk pihenni egy deszkán, hogy kiizzadják magukból a felesleges nedvességet. Amíg ők pihennek, mi lereszeljük a hagymát, és a pirospaprikával, az aprított zöldfűszerekkel együtt kikeverjük a juhsajttal. Ízlés szerint sózva, borsozva.

A padlizsánszeleteket hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, papírtörlőn megszárítjuk. Így már alkalmasak arra, hogy befogadják a tölteléket. Egy-egy evőkanál fűszeres juhsajtot kenünk a szeletekre, óvatosan feltekerjük, és minden darabot konyhai zsineggel átkötünk, hogy sütés közben ne essenek szét. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, s megkapatjuk rajta a padlizsántekercseket. Átsegítjük őket egy tűzálló tálba, és óvatosan, hogy ne sérüljenek meg, egy ollóval megszabadítjuk a darabokat a zsinegtől. Végül a tálat 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 10 percig még közepes hőfokon sütjük a tekercseket. Tálaláskor menta-, petrezselyemlevéllel díszítjük.

Tipp! Paradicsomszószt vagy sült paprikamártást is kínálhatunk a juhsajtos tekercsekhez. A tölteléket pedig gazdagíthatjuk dióval, hagymás sült gombával. (Variációk: Török konyha lépésről lépésre, HVG Kiadó).

www.izek.hvg.hu