A Nespresso figyelmeztet: vége lehet a kávézásnak a klímaváltozás miatt
A klímaváltozásra rendkívül érzékeny kávéültetvényeket magasan fekvő területekre kellene költöztetni, ez azonban újabb erdőirtásokat hozhat magával.
A klímaváltozásra rendkívül érzékeny kávéültetvényeket magasan fekvő területekre kellene költöztetni, ez azonban újabb erdőirtásokat hozhat magával.
A kávé a mindennapjaink része, rengetegen vagyunk, akik elképzelni sem tudjuk nélküle napjainkat vagy minimum reggeleinket. De mégis mennyire ismerjük a legendás fekete italt? Milyen tejet jó használni hozzá? Ki fedezte fel? Ki akarta betiltani?
Kipusztulás fenyegeti a vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát a klímaváltozás miatt. A kutatók szerint a sokasodó rovarkártevők és az erdőirtás is közelebb visz minket egy kávé nélküli világhoz.
Amikor az ember megiszik egy igazán finom csésze kávét, nehéz elhinni, mennyi helyesen meghozott döntés és iszonyatos mennyiségű munka áll mögötte. Ha egyszerűsíteni akarunk, a kávékészítés nagyjából ugyanannyira összetett, bonyolult és tucatnyi lépésből álló folyamat, mint a borkészítés. S ahogy a bor esetében, már itt is az ültetvényen, a tőkén eldől minden.
Az emberi egészségre jótékony összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea - állítják a szakemberek. A kutatók szerint a kávécserje levele eddig a kávébabot övező kiemelt figyelem miatt háttérbe szorult, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevőt tartalmaz.
A világ kávétermése 126 millió zsák (1 zsák = 60 kilogramm) lesz a 2009/2010-es termésévben a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) legújabb, ma közzétett előrejelzése szerint. A kereslet ennél több millió zsákkal nagyobb.
Borsónyi csikóhal, koffeinmentes kávécserje és hajlakkban élő baktérium. Néhány különlegesség a 2008-ban újonnan leírt fajok tízes toplistájáról, melyet a hétvégén mutatott be az Egyesült Államokban egy tudóscsoport - írja a LiveScience című internetes tudományos portál.