Amit a kávécserjéről eddig kevesen tudtak
Az emberi egészségre jótékony összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea - állítják a szakemberek. A kutatók szerint a kávécserje levele eddig a kávébabot övező kiemelt figyelem miatt háttérbe szorult, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevőt tartalmaz.
A londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei és francia kutatók szerint a kávélevélből főzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövőben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
Az alacsony koffeintartalommal bíró főzet nem olyan keserű, mint a tea, és nem is olyan erős, mint a kávé. A kutatás vezetésében segédkező Aaron Davies - aki a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa és egyben kávészakértő is - elmondta, hogy a kávécserje leveléből készült tea népszerűn az etióp és a dél-szudáni lakosság körében. Az 1800-as években még Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani a különleges nedűt – tette hozzá.
Az intézmény gyűjteményeiben kutatva Davies olyan kávécserjelevélből készült tea mintáira bukkant, amelyek nagyjából száz évvel ezelőttről származnak. Korabeli beszámolók alapján a főzet azonnal enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget, és képes "felfrissíteni az agyat". A különleges teának emellett frissítő hatást is tulajdonítottak, bár egyesek kifejezetten ihatatlannak nevezték.
A kutatók huszonhárom kávécserjefajt vizsgáltak meg, és ebből hétnek a levelében mutattak ki magas mangiferintartalmat. A mangiferin elsőként a mangóból vonták ki, ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületből, amely gyulladáscsökkentő hatással bír, képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát és a vérkoleszterinszintet, illetve védi az idegsejteket.
Az Annals of Botany című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az arab kávé leveleiben található a legtöbb - szintén megannyi jótékony hatással bíró - antioxidáns is.
A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévő vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához. A nyersolaj után a kávébab jelenti a világ második legértékesebb nyersanyagát, amelyből évente nagyjából nyolcmillió tonnát takarítanak be.