Tokaji Ősz – a legszebb borokkal
Ezen a hétvégén a budai Várban fesztiváloznak a borok, egy hét múlva pedig Tokaj-Hegyalján a borgasztronómia színe-java: szeptember közepén 14. alkalommal kerül sor az egyik legimpozánsabb borvidéki rendezvényre.
Ezen a hétvégén a budai Várban fesztiváloznak a borok, egy hét múlva pedig Tokaj-Hegyalján a borgasztronómia színe-java: szeptember közepén 14. alkalommal kerül sor az egyik legimpozánsabb borvidéki rendezvényre.
Tokaj-Hegyalján olyan történt, amire nem nagyon volt még példa: nem kapott származási igazolást a Tokaj Kereskedőház készülő aszúja. Így viszont bár jelentős mennyiségű aszú szőlőt vásárolt fel az állami cég, hozzá sem kezdhet az aszúbor érleléséhez. Az eredetetigazolást a borrégióban csak az állami cég nem kapta meg, de a hiba oka nem egyértelmű.
Az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést. A drasztikus változtatásokhoz írt kottából az is kiolvasható, hogy mostantól csak egy fajta aszú lesz.
Aszús év várható Tokaj-hegyalján. De ahelyett, hogy örülnének a borászok, aggódni kezdtek: a tokaji bor jelenlegi termékleírása sokak szerint "elszúrta" az aszúkészítés receptjét. Márpedig a szüreteken felbukkanó ellenőrök ez alapján dolgoznak. A következmény: a ritka jó évjáratot nem tudják kihasználni, és emiatt komoly nyereségtől esnek el.
Már a brosúrát lapozgatva is elgyengült az ember: a minap a budapesti Kempinski szállóban húsz év aszúit lehetett megkóstolni az egyik legkövetkezetesebb borstratégiát vivő tokaji pincészet kincsestárából.
Tokaj egyedi módon mutatkozik be május 31.-én délután a budapesti Festetics Palotában . A HetedHétHatár című rendezvényen 23 dűlő jellegzetességeivel és boraival lehet megismerkedni.