Élet+Stílus Sz.M.I. 2017. szeptember. 08. 18:56

Tokaji Ősz – a legszebb borokkal

Ezen a hétvégén a budai Várban fesztiváloznak a borok, egy hét múlva pedig Tokaj-Hegyalján a borgasztronómia színe-java: szeptember közepén 14. alkalommal kerül sor az egyik legimpozánsabb borvidéki rendezvényre.

A háromnapos – szeptember 15-17. közötti – rendezvényre, amely az utóbbi években a borrégió presztízsrendezvényeként az igényes borértők egyik fő célállomásává is vált, a meghirdetett program szerint mintegy 50 top borászat bevonásával kerül sor.

WL

Az idei Tokaji Ősz házigazdája az éppen 25. születésnapját ünneplő Disznókő Birtok, melynek vezetője, Mészáros László. Nagy örömmel fogadta a felkérést a szervezőktől. Amint nyilatkozta: már csak azért is szívesen állt a Tokaji Ősz csapata mellé, mivel a birtok célja és a szellemisége is hasonló: megmutatni a borvidék nagyságát, az itt termő borok egyediségét és a vidék gyönyörű természeti értékeit.

fesztivalnaptar.hu

A minőségre és az eleganciára építkező ikonikus pincészet mellett – a szokásoknak megfelelően sok helyszínen többféle programmal is várják a vendégeket. A nívó, az exkluzivitás és a hagyomány fúziójaként definiált rendezvény fókuszába az idén az aszú kerül.

Tokaj-Hegyalja legszebb borait több patinás tokaji pincében kóstoltatják, és a szép borok mellett sorban, valódi fine dining élmények várnak a vendégeikre. A hagyományos pénteki gálavacsorára, szeptember 15-én például az idén az év vidéki éttermének választott mádi Gusteau-ban kerül sor.

mad.info.hu

Másnap a program hét településen zajlik, ahol neves borászokkal személyesen fedezhetők fel a borvidék kincsei. De a legnagyobb attrakció idén minden bizonnyal a Tokaji Ősz Nagykóstoló lesz, melyen több mint 50 Tokaj-Hegyaljai top borászat vesz részt. A grandiózus „sétáló kóstoló” Tokaj belvárosában, a Kulturális negyedben zajlik majd. Lesznek mesterkurzusok is – a borvilág egyik igazi híressége, Christian Seely (az AXA Millésimes vezérigazgatója) személyesen tart portfóliókóstolót. A Champagne mesterkurzusunkon pedig a világ nagy „buborékosaival” ismerkedhetnek a vendégek.

Vasárnap, szeptember 17-én pedig Mészáros László a Disznókő birtokra invitálja a résztvevőket, akik a birtoklátogatás során belekóstolhatnak a hegyaljai szüretbe is.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?