Autó hvg.hu 2020. szeptember. 16. 14:24

Piacra dobják a legnépszerűbb amerikai autó kínai koppintását

Összességében jól sikerült, látványos autó a Foton General, csak kár, hogy más már megcsinálta pont ugyanezt korábban.

A Ford F-150 széria intézmény az amerikai autóiparban. Több mint 40 éve minden évben ez a modellcsalád vezeti az eladási listákat, jócskán millió feletti darabszámokkal. Az arra felé praktikus pickup persze máshol is kedvelt, főleg annak látványosabb változatai, mint a Ford F-150 Raptor.

A kínai autóipar egyik jellegzetessége, hogy nem nagyon foglalkoznak szerzői jogokkal és ha úgy látják, egy terméket érdemes lemásolni a saját piacuk számára, akkor meg is teszik. Számtalan neves autómárka termékét koppintották már le a Range Rovertől kezdve a Porsche Cayenne-en át, a BMW modelljéig. Néha mindez odáig fajul, hogy limitált példányos, ünnepi változatot adnak ki a kínai koppintásból, mint például a Mercedes-Benz G-osztály lemásolt válozatából.

Most egy újabb kínai márka „vette kölcsönbe” egy nyugati autógyártó eredeti művét. Megérkezett a Foton General kisteherautó, amely nem kérdés, hogy gyakorlatilag a jelenlegi és egy korábbi Ford F-150 és F-150 Raptor modellek koppintása.

A Foton General a kínai Autohome.cn információi szerint még ebben a hónapban debütál a Pekingi Autószalonon. A General stílusa, főként az elülső része, a régi F-150 szögletes fényszórójának tökéletes másolata, a rács hatszögletű formáját is ellopták.

Az amerikai modellekkel szemben persze van egy lényeges eltérés itt. A kínai ügyfelek nem kapnak V8-as motorokat. Ehelyett egy 2.0 literes, 283 lóerős, turbó négyhengeres benzinmotorral rendelhető a General.

Azt pedig majd a Ford jogi osztálya dönti el, hogy érdemes-e szabadalmi pert indítani a Foton ellen. Az elmúlt időszak fényében akár még érdemes is lehet, ugyanis nemrégiben például a kínai legfelsőbb népbíróság helyt adott a Jaguar Land Rover keresetének és nem kevesebbet rendelt el, minthogy le kell állítani a Range Rover Evoque kínai koppintásának a Land Wind X7-esnek a gyártását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés