2015. szeptember. 11. 07:22 MTI Utolsó frissítés: 2015. szeptember. 11. 10:11 Autó

Pitypangalapú gumiabroncsot tesztel a Continental

Az új anyag felhasználása a trópusi gumifaültetvényekre nehezedő nyomást is enyhítené, a cég európai üzemeihez közelebb fekvő, eddig kihasználatlan mérsékelt övi földterületeken lehetnének a pitypangültetvények, s ezzel jelentősen csökkenhetnének a szállítási költségek, továbbá a szállítmányozással kapcsolatos káros környezeti hatások. A kaucsukot az orosz pitypang gyökeréből nyerik ki.

A Continental svédországi központjában teszteli az első természetes, pitypanggyökérből előállított kaucsuk felhasználásával készült téli gumiabroncsát decembertől áprilisig – közölte a Continental az MTI-vel. A cég tavaly ősszel mutatta be az első limitált szériás, pitypangalapú futófelülettel készült abroncsát. Hozzátették: a tesztabroncsokkal közelebb kerültek hosszú távú céljukhoz, az abroncsgyártás fenntarthatóbbá tételéhez, illetve a cég hagyományos nyersanyagoktól való függőségének csökkentéséhez.

A közlemény szerint az új anyag felhasználása a trópusi gumifaültetvényekre nehezedő nyomást is enyhítené, a cég európai üzemeihez közelebb fekvő, eddig kihasználatlan mérsékelt övi földterületeken lehetnének a pitypangültetvények, s ezzel jelentősen csökkenhetnének a szállítási költségek, továbbá a szállítmányozással kapcsolatos káros környezeti hatások. A kaucsukot az orosz pitypang gyökeréből nyerik ki.

Andreas Topp, a Continental anyag- és folyamatfejlesztésért, illetve gyártástechnológiáért felelős igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: a német Fraunhofer Intézet molekuláris biológiával és alkalmazott ökológiával foglalkozó részlegével (IME), illetve a szintén német Julius Kühn Intézettel és a növénytermesztéssel foglalkozó Aeskulap vállalattal közösen végrehajtott, széleskörű kutatások eredményeként az elmúlt években kiváló eredményeket sikerült elérni a magas terméshozamú és ellenálló orosz pitypanggal.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?