2012. augusztus. 09. 06:24 MTI Utolsó frissítés: 2012. augusztus. 09. 08:11 Autó

Ötödével kevesebb sztrádamatrica fogyott a nyáron

Az úthasználati díjak emelkedése miatt az idén jelentősen nőttek az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt. bevételei, bár nyáron húsz százalékkal kevesebb sztrádamatricát értékesítettek a tavalyihoz képest - írja a Magyar Hírlap.

A gyorsforgalmi utakon a nyári hónapokban közlekedik a legtöbb jármű, ami az értékesítési adatokban is megmutatkozik. Az ÁAK illetékesének közlése szerint május óta hónapról hónapra nő a forgalom. Míg májusban 1,15 millió e-matricát értékesített az ÁAK, júniusban már közel 1,3 milliót, júliusban pedig – az előzetes adatok szerint – 1,6 milliót.

A nyaralások és szabadságok beindulásával a legtöbb matricát – 2,3 milliót – a személyautóval közlekedők váltották, s ebben a kategóriában 2011-hez képest több mint ötven százalékkal nőtt a havi jogosultságok vásárlása is. A tehergépjárművek esetében nem volt változás a nyári hónapokban az előző évhez képest.

Ugyanakkor tavalyhoz képest mintegy húsz százalékkal kevesebb matricát – 4,9 helyett négymilliót – értékesített az ÁAK május és július között. Ez leginkább abból adódik, hogy az idén már nem vásárolható négynapos autópálya-matrica, amely a forgalom döntő részét tette ki. Így aki egy-két hétre vagy annál is hosszabb szabadságra megy, két négynapos helyett hetit (amely tíz napig érvényes), illetve havi matricát vásárol.

Az ÁAK értékesítésből származó bevételei ennek ellenére nem csökkentek, mivel 2011-hez viszonyítva emelkedtek az úthasználati díjak, és megszűnt a kedvezményes áron vásárolható négynapos matrica. Tavaly, az első hat hónapban 26,54 milliárd forint volt az ÁAK, illetve az Útpénztár bevétele az eladott matricákból, 2012 ugyanazon időszakában pedig 30,65 milliárd. Ebből adódóan az idei díjbevétel a lap szerint meghaladja majd a tavalyi 46 milliárd forintot.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.