2009. július. 17. 20:15 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. július. 16. 13:50 Autó

Melyik autóval a legelégedettebbek a vásárlók?

Ki hitte volna, hogy nem a Mercedes, a BMW, vagy az Audi márkák vásárlói, hanem a japán Daihatsu márka tulajdonosai a legelégedettebb vevők Németországban. A J. D. Power internetes felméréséből ez derült ki.

A gazdasági válság igen súlyosan érinti az autóipart. Ebből kivezető út pedig nem az autó extratartozékainak növelése, sokkal fontosabb ennél az elégedett vevők közép-, vagy hosszú távú megtartása. Éppen ezért készült a felmérés, amely kiderítette, a Daihatsu vevői a legelégedettebbek. Közel 17 ezer német autótulajdonost kerestek meg.

A kutatás szerint a Daihatsu Sirion vevői nagyon elégedettek járgányaikkal. A kereskedések és szervizek szolgáltatásaira éppúgy, mint a felmerülő költségekre vonatkozó kérdéseknél a vevők egyöntetűen a jó minősítést adták. A minik körében a VW Fox teljesített a legrosszabbul. A válaszadók nagy része a szolgáltatásokat, valamint a karosszéria minőségét egyaránt hiányosnak ítélték.

A kisautók kategóriájában a Toyota Aygo tulajdonosai adták a legkedvezőbb válaszokat. Szerintük a költségek, a szolgáltatások, valamint az autó minősége egyaránt jónak mondható. Csupán a belső kialakítást nem találták kielégítőnek. Ebben a kategóriában a sereghajtó a Fiat Punto lett. Az olasz márkánál egyedül a költségeket találták kielégítőnek, az összes többi kategóriában hiányosnak minősítették a kocsit. Az alsóközép-kategóriában a Chevrolet Nubirát sorolták a végére. Hozzá kell azonban tenni, hogy az autó megbízhatóságát kielégítőnek tartották. Ennek pont ellentéte lett a Toyota Corolla. Itt a vevők mindennel elégedettek voltak, kivéve a karosszéria külsejét minősítették le.

A középkategóriában az Opel Vectra összesítésben jó minősítést kapott. Ám a karosszéria külsejét, illetve megbízhatóságát tekintve hiányos minősítést kapott. A kategória mintapéldánya a Renault Laguna lett. A francia autónál a vevők minden kérdésre a jó, vagy nagyon jó választ adták.

Bár a hetes BMW-nek van a legnagyobb presztízse, a felsőkategóriás járművek között mégis nagyon rosszul teljesített a vevőelégedettségi felmérésen. Mindenekelőtt a teljesítménnyel, valamint a szervizek és kereskedők szolgáltatásaival voltak elégedetlenek a vevők. Ettől kicsit jobb bizonyítványt ért el az E-osztályos Mercedes. Itt ugyanis a szervizek teljesítményét nagyon jónak titulálták. Szintén meglepően rossz eredményt produkált a sportkocsik között az Opel Tigra. Ez a típus megbízhatóság, mechanika, karosszéria, teljesítmény, valamint a belső kialakítás tekintetében egyaránt hiányosnak találtatott. Nagyon elégedettek voltak a vevők ugyanakkor a Mercedes CLK-val. A költség és a mechanika a vevők szerint jó, míg a többi kategóriában a nagyon jó minősítést kapta az autó.

Az egyterűek között a kielégítő minősítést kapta a Ford S-Max. Itt a karosszéria minőségét, valamint a szervizt és a költségeket találták kifogásolhatónak. A Skoda Roomster teljesített a legjobban. Átlagban jónak minősítették az autót. Csak a minőségnél, illetve a belső kialakításánál vontak le néhány pontot a megkérdezettek.

Annak ellenére, hogy a Toyota arról is híres, hogy elégedettek a vevői a RAV4 nem teljesített túl jól a terepjáró kategóriában. A teljesítmény, valamint a karosszéria külsejét tekintve mondhatni megbukott az autó. A Nissan Qashqai vevői ugyanakkor nagyon elégedettek voltak autójukkal, egyedül a szervizt minősítették kielégítőnek.

A márkák rangsora (maximum 1000 pont)

1. Daihatsu 843 pont
2. Alfa Romeo 835 pont
2. Mercedes-Benz 835 pont
3. BMW 834 pont
4. Audi 831 pont
4. Toyota 831 pontAz autók rangsora

1. Mercedes-Benz CLK 874 pont
2. BMW Z4 863 pont
3. Mercedes-Benz E-osztály 856 pont
4. Audi A6 846 pont
5. Volvo V70 839 pont
6. Daihatsu Sirion 837 pont
7. Mercedes-Benz SLK 833 pont
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról