Hírek hvg.hu 2011. december. 08. 19:25

Matricakörkép: drágának számít-e majd a magyar 10 napos?

Január elsejétől megszűnik a 4 napos autópálya-matrica, emellett a 10 napos jogosultság díját is emelik. Az InfoRádió összeállítása szerint a magyar 10 napos matrica drágább lesz az osztrák matricánál, de kevesebbe kerül majd, mint a cseh 10 napos matrica.

A négynapos autópálya-matrica eltörlésével a külföldi autósoknak mostantól ugyanannyival kell hozzájárulniuk a magyar úthálózat fenntartásához, mint amennyivel a külföldre utazó magyaroknak kell az ottani, 10 napos matrica megvásárlásával - mondta az InfoRádiónak Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki hozzátette: ez volt az egyik legfontosabb érv a négynapos matrica megszüntetésekor.

Horváth Szabolcs

A tárca indoklása szerint a külföldi modelleket, elsősorban az osztrák rendszert vették figyelembe a négynapos autópálya matrica eltörlésekor. Magyarországon a 10 napig érvényes heti matricáért 2975 forintot kell majd fizetni.

Ausztriában a 10 napos matrica nagyjából 2370 forintnak megfelelő euróba kerül. Északi szomszédunknál drágább az autópálya-használat, a hétnapos szlovák matrica 2400 forintba kerül. Ha Csehországba utazunk, körülbelül 3450 forintot kell kifizetni a 10 napos sztrádahasználatért. A szlovén matricás rendszerben 4800 forint az egyhetes díj.

Romániában a teljes úthálózaton kötelező a matrica. Az egyhetes díj körülbelül 900 forint. Horvátországban, Lengyelországban és Franciaországban kapus rendszer működik, így nem időtartamra, hanem kilométerre kell díjat fizetni. Hasonló a helyzet Olaszországban, Spanyolországban és Szerbiában is. Svájcban csak éves matricát lehet vásárolni, ez körülbelül 10 ezer forintba kerül. Németországban ingyenes az autópálya használata.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.