Hogyan old(hat)ja meg a svédasztal a közétkeztetés hulladékproblémáját? Hogyan reagálnak a szülők és a gyerekek, ha péntekenként nincs hús a menzán? Milyen jogszabályok nehezítik a fenntarthatósági forradalmat? Ezekről beszélgettünk a zCast legfrissebb adásában.
Bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak, börtönök - naponta több mint egymillió ember kapja közétkeztetésben a reggelijét és ebédjét, közvetetten pedig ennek sokszorosa azoknak a száma, akiknek valakije menzán eszik.
Miközben azonban rengeteget beszélünk arról, hogyan tudunk a saját fogyasztásunkkal segíteni a bolygó fenntarthatóságán, annál kevesebbet beszélünk arról, hogy a közétkeztetésben hogyan zajlanak ezek a folyamatok.
A zCast legfrissebb epizódjában Dávid-Dobos Zsófia és Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) vezetői voltak Fait Federika vendégei, akikkel szó volt a közétkeztetés környezeti lábnyomáról, svédasztalos megoldásokról és húsmentes péntekekről. Az adásból viszont az is kiderül, hogyan működik a növényi alapú étkezés a mindennapokban és mik a legnagyobb kihívásai az átállásnak, valamint ismét adtunk házi feladatot.
Kövesd és hallgasd meg a HVG Podcastok műsorait az alábbi platformok bármelyikén: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud, YouTube
Vagy iratkozz fel a zCast csatornájára itt: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts
- 0:00: Tartalomjegyzék
- 0:50: Vegán táplálkozás, jó zsaru kontra rossz zsaru
- 2:16: Mi a legnehezebb a vegán átállásban?
- 3:27: Mi igaz abból, hogy „hiánybetegségeket okoz” és „úgysem lesz hatással a világra”?
- 5:19: Hogyan pótolhatóak a tápanyagok?
- 6:05: Mik a legnehezebben pótolható állati eredetű csemegék?
- 6:57: Miért olcsóbb a húsos étrend a vegánnál? Hogyan lehet ezt meghekkelni?
- 8:55: Mi a jó kommunikáció, neadjisten meggyőzés kulcsa a növényi étrenddel kapcsolatban?
- 11:55: A zCast vendége Dávid-Dobos Zsófia és Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) vezetői
- 12:10: Mennyi embert érint a közétkeztetés – és ebből kifolyólag miért kell fenntarthatósági kérdésről is beszélnünk?
- 14:17: A 200 ezer tonna élelmiszerből, ami a közétkeztetésben megfordul évente, mennyi végzi hulladékként?
- 14:53: Hogyan lehet ezt csökkenteni?
- 15:59: Hogy működik és miben segít a „svédasztalos” koncepció?
- 24:57: Mennyire sikeres a „húsmentes péntek” a közétkeztetésben?
- 33:38: Hogyan lehetne átalakítani a közétkeztetési törvényeket, hogy fenntarthatóbb legyen az étkezési szabályozás?
- 35:00: Mennyire szabad „kísérletezni” ennyi ember kiszolgálásánál? Hogyan újulhat meg a menza?
- 40:30: Milyen fenntarthatósági kísérleteket követel még meg a közétkeztetés a 21. században?
- 50:42: Hogyan lehet kiterjeszteni ezeket a projekteket?
- 53:55: Mit tudnak eltanulni az otthoni fogyasztásban az emberek?
- 59:07: Házi feladat!
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot
Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.