Zhvg hvg.hu 2023. október. 05. 11:54

„Eszeveszett őrület" volt a szeptember – sokkolta a klímakutatókat a hőség

Ausztráliában még csak most jön a nyár, ami egészen brutális lehet.

Annyira meleg volt a szeptember világszerte, hogy az új havi globális melegrekord fél fokkal magasabb, mint a 2020-as korábbi, ugyanebből az időszakból. Ez a valaha mért legnagyobb hőmérsékletugrás.

A legfrissebb adatok pedig még a tudósokat is sokkolták, a Guardian több szakértő lesújtó értékelését is idézi.

A Berkeley Earth éghajlati adatelemzőcsoportnál dolgozó klímakutató, Zeke Hausfather a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a szeptember a szakmai véleménye szerint „eszeveszett őrület” volt a friss hőmérsékleti adatok alapján.

Mika Rantanen, a Finn Meteorológiai Intézet éghajlatkutatója azt mondta, egyszerűen nem tudja felfogni, hogyan tud ekkorát ugrani a hőmérséklet egyik érvről a másikra. Az alábbi látványos grafikon mellé azt is odaírta, hogy az idei szeptember hozzáadásával az 1979 óta mért lineáris felmelegedési trend hirtelen 10 százalékkal megnőtt:

Samantha Burgess, az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy már most látszik, hogy az idei lehet a valaha mért legmelegebb év. Az előrejelzések alapján 2023 végére 1,4 fokkal lesz magasabb a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti állapotokhoz képest. Két hónappal az ENSZ klímakonferenciája előtt Burgess azt állítja, hogy

még soha nem volt ennyire sürgős az ambiciózus klímavédelmi intézkedések bevezetése.

Ausztráliában ráadásul még csak most jön a nyár, ami Joelle Gergis éghajlatkutató szerint egészen brutálisnak ígérkezik, tekintve, hogy Ausztráliában szeptemberben (ami ott tavasznak számít) bizonyos helyeken 3-5 fokkal melegebbet mértek, mint korábban bármikor az év ezen szakaszában.

tudatos mindennapok
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?