A megkérdezettek negyede fogyni is szeretne.
Egyre több magyar követ vegetáriánus vagy tejmentes étrendet, azonban a többség még mindig egyértelműen a hagyományokat részesíti előnyben: tízből hét magyar nem követ semmilyen speciális étrendet – derül ki a Violife megrendelésére elvégzett országos kutatásból.
Az eredmények alapján laktóz- vagy tejmentesen csupán a megkérdezettek 5, gluténmentesen pedig 3%-a étkezik, és ugyanennyien vallották magukat vegetáriánusnak vagy vegánnak. A megkérdezettek tizede olyan diétát folytat, amellyel elkerülheti azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiás vagy érzékeny, 6% pedig igyekszik csökkenteni tejtermék-, ill. húsfogyasztását.
A felmérés eredményei alapján kétszer annyi nő étkezik laktóz- vagy tejmentesen, mint férfi. Ennek Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országok Szövetségének elnöke szerint az lehet az oka, hogy
a nőket egyfajta megelőző szemléletmód jobban jellemzi, míg a férfiak még panaszokkal is kevésbé gyakran fordulnak szakemberhez.
Azok, akik speciális diétát követnek, változatos okokból teszik ezt: tízből négyen azért, mert egészségesebben szeretnének élni, de hasonló nagyságú azok tábora is, akik ételallergia vagy érzékenység miatt váltottak étrendet. Utóbbinál is jelentős a nemek közötti differencia: másfélszer több nő érintett, mint férfi.
A megkérdezettek negyede fogyni is szeretne, minden ötödik válaszadó pedig a környezeti lábnyomát szeretné csökkenteni a megfelelő élelmiszerek kiválasztásával, tizedük pedig az állatjóléti szempontokat tartja szem előtt.
A válaszadók az állati eredetű élelmiszerek közül a leggyakrabban a vajat helyettesítik növényi eredetű termékkel: 10-ből 8-an több-kevesebb rendszerességgel választják a margarint a vaj helyett. Mára a növényi tejalternatívák népszerűek, minden második fogyasztó él ezzel a lehetőséggel, bár a napi fogyasztók aránya így is csak 5%.
Így tehát van kereslet a piacon az alternatív termékekre, ezt kihasználva az Upfieldhez tartozó Violife márka nyolcféle sajt alternatívát kínál: „ezek a termékek nem tartalmaznak tejet, tartósítószert, laktózt, glutént, dióféléket és szóját sem, így számos speciális étrendbe beilleszthetők" – mondta Vincze Renáta, az Upfield regionális marketingigazgatója.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Remények és gyötrelmek között őrlődnek a klímáért aggódók a bakui klímacsúcs után
Megháromszorozták az eddigi éves klímatámogatást a gazdag államok, ami reményre adhatna okot. Kár, hogy sokkal többre lenne szükség és sokkal gyorsabban, miközben a korábbi hasonló támogatás is gyötrelmesen sokat csúszott, a klímaváltozás pedig nem vár.