Az Időkép rügyfigyelő kamerát rakott az egyikhez, ezen látszik, ahogy visszafagynak a friss hajtások, ráadásul egy gomba miatt vissza is kellett metszeni a fát, hogy megmenekülhessen.
Rügyfigyelő kamerát telepített az Időkép egy barackfa mellé, azonban a tavaszi, koránvirágzó fa rügyeit komoly kihívás elé állították a késői fagyok: a portál közzétett egy videót, amin látszik, ahogy a friss rügyek elfagynak, és hiába érkeznek méhek beporozni azokat, ők sem járnak így sikerrel. A növénynek azonban nem csupán a faggyal kell megküzdenie tavasszal: a kártevők is rájárnak a gyümölcsfára, valamint a monília gombabetegség is megtámadhatja őket.
Hiába a gazdák trükkjei, a mostani fagy elviheti az idei kajszitermés javát
A Szedd magad! mozgalmak már a járványidőszakban népszerűbbé váltak: a belföldi turizmus élénkülése meghozta a kedvet a gyümölcsszedéshez. Az élelmiszerárak elszabadulása miatt azonban most még inkább megfordulhat a fejünkben, hogy otthon termeljünk, vagy magunk szedjünk zöldségeket és gyümölcsöket.
Az Időkép beszámolója szerint azt a fát, amit videóztak, elérte a gombabetegség, ami a virágokon keresztül bejutott a fába, és a sarjadó leveleket is megtámadta. Emiatt viszont az egész érintett ágat le kellett vágni, hogy a fa megmenekülhessen.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így fermentáltunk savanyú káposztát
Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.