Zhvg hvg.hu 2022. december. 28. 10:31

Fejenként bő három mázsa hulladékot termel minden magyar

Összesen több mint 3,2 millió tonna hulladék keletkezett a hazai településeken tavaly.

Fejenként 336,11 kilogramm hulladékot termelt minden egyes magyar tavaly – derül ki a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal hulladékgazdálkodási összesítéséből. E szerint

3 270 586 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze a településekről a szolgáltatók 2021-ben,

ennek nagy részét, 2 414 738 tonnát továbbra is vegyes hulladékként. Az ide tartozó hulladék 32 százalékát hasznosították, 60 százalékát ártalmatlanították, a maradék 8 százaléka pedig „a hulladék jellegéből adódóan keletkező technológiai veszteségből, illetve az ideiglenes tárolásra került mennyiségekből tevődik össze” – írták a hivatal honlapján.

Így lesz a hulladékból hőenergia - a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben jártunk

Az energiaválság miatt felértékelődik az alternatív energiaforrások jelentősége, ezzel a hulladékhasznosítás szerepe is. Európa harminc legnagyobb hulladéktüzelésű erőműve között szerepel a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű, ami Magyarország egyetlen ilyen létesítménye. A hvg.hu Fancsalszki Róbert, a Hulladékhasznosító Mű üzemvezetőjének segítségével járta végig a hulladék útját.

A közleményből az is kiderült, hogy a hulladék „74 százaléka vegyes, 10 százaléka bio- és zöld, 7 százaléka csomagolási, 5 százaléka lom, 1 százaléka üveghulladék volt, 3 százaléka pedig az egyéb kategóriába tartozott”.

A hatóság jelezte, hogy a hulladék mennyisége a 2018-ig tapasztalható emelkedő tendenciával ellentétben 2019 óta csak minimálisan növekszik.

tudatos mindennapok
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?