Andrzej Duda lengyel elnök szerint az állam lassan és kaotikusan reagált a környezeti katasztrófára.
Emberi tevékenység és környezeti okok egyaránt hozzájárultak az Odera folyóban történt tömeges halpusztuláshoz Andrzej Duda lengyel elnök szerint, aki egy rádióinterjúban lassúnak és kaotikusnak nevezte az állam reagálását a környezeti katasztrófára. Az okokra kitérve azt mondta, több lehetőséget is vizsgálnak, ő maga pedig a szakértőkre hagyatkozik.
A folyó német–lengyel határon futó szakaszán július végén észlelték a tömeges halpusztulás első jeleit, a délnyugat-lengyelországi Olawa városnál.
Jóllehet a németországi Brandenburg tartományi hatóságai rendkívül magas higanyszennyezést mutattak ki a folyó vizében, Jacek Ozdoba lengyel klímaügyi és környezetvédelmiminiszter-helyettes szerint a lengyelországi elemzések nem mutattak ki higanyt a mintákban. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a múlt héten megerősítette a lengyel vizsgálati eredményeket, s hangsúlyozta, hogy a folyó "nagyon gyorsan regenerálódik", és "az apokaliptikus forgatókönyvek mellőzését" sürgette.
Eközben egy friss közvéleménykutatás szerint a tömeges halpusztulás megtépázta a kormánykoalíció népszerűségét is. A Rzeczpospolita című lap által megrendelt, néhány nappal ezelőtti felmérés szerint ha most vasárnap rendeznének választást, a koalíció a voksok 30,9 százalékát kapná, szemben a július végén mért 34,9-cel. Ez az eredmény nem lenne elegendő a többségi kormányzáshoz – mutat rá a hírügynökség. Lengyelországban 2023 őszén tartanak legközelebbi parlamenti választásokat.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Továbbra is rejtély, mitől pusztulnak ezerszámra a halak az Odera folyóban
Nem higanymérgezéstől pusztulnak az Odera halai
"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk
Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.