A spárgatermesztés hazai központjában, Csengődön, egy 8 hektáros spárgaföldön jártunk, ahol Somogyi Nóra okleveles kertészmérnök avatta be a hvg.hu-t a spárgatermesztés fortélyaiba.
A spárgatermesztés itthon főleg Dél-Magyarország területére koncentrálódik, Ásotthalom, Orgovány, Kiskőrös és Szeged környékére. Csengődön jártunk, ahol Somogyi Nóra okleveles kertészmérnök már több mint húsz éve foglalkozik spárgatermesztéssel. „A Kertészeti Egyetemen elsőéves hallgatóként figyeltem fel először a növényre, 1999-ben telepítettük édesapámmal az első egy hektáros spárgaültetvényemet. Amire az egyetem végére értem, már volt egy termő ültetvényem.”
A spárga ugyanis évelő növény, aminek a telepítést követő harmadik évtől szedhető a termése, "ekkor is még csak 1-1,5 hétig egy keveset terem, nem a teljes szezonban, 50-60 napon keresztül” - mondta el Somogyi Nóra.
A spárgasípokat hagyják 1,8 méter magasra megnőni
A spárga úgynevezett magoncból - vagyis egy rügyező, sok gyökeret eresztett gyöktörzsből - fejlődik termő növénnyé, amelyből egy hektárba nagyjából 15 ezret ültetnek el. A magoncot, mint egy palántát kell nevelni, majd a tápanyagdús földbe telepíteni. „Telepítés előtt a területet feltöltöttük tápanyaggal, mélyszántással leszántottuk, ez eddig nem különbözik a szőlőtelepítés folyamatától” - mondja Somogyi Nóra, aki egyébként a hétköznapokban hegybíróként dolgozik Csengődön.
Ezek után a magonc telepítéséhez sorokban barázdákat nyitnak, ide helyezik be a növényt egymástól 25-30 centiméteres tőtávolságra, majd ahogy a spárga nő felfelé, a gödröt betemetik. "A második évben tavasszal kibújnak a földből a spárgasípok, ezt nem szedjük még, mert ilyenkor az a cél, hogy megerősödjön a növény. A harmadik év tavaszától szedhetjük a spárgasípokat."
Ezek után, amikor véget ér a szedés, a sípokat tápanyagban, növényvédelemben részesítik, öntözik, és akár 1,8 méter magasra hagyják őket megnőni. A nagy lombtömeg a fagyok után leszárad, ezt lekaszálják vagy lezúzzák, és a folyamat a következő év tavaszán ismétlődik.
A spárga betakarítása nem gépesített, minden egyes sípot elvágunk, majd a szedés után jön a mosás, a méretre vágás és a válogatás. A spárga ezek után hűtőkamrába kerül, ahol 2,5-3 Celsius-fokos hőmérsékleten tároljuk
- mondta el Somogyi Nóra.
A fehér spárga nem lát napfényt
Nóra jelenleg 8 hektáron termeszt zöld spárgát. Bár eleinte fehér spárgával foglalkozott, ennek szedése nagyjából háromszor annyi munkával jár, mint a zöld típusé, így maradt a zöld spárgánál.
A spárgának a szedési technológia alapján tehát 2 típusát különböztetjük meg: a fehér (halványított) és a zöld spárgát.
A két típus szedési módja között az a különbség, hogy míg a fehér spárga nem kap napfényt, belenő egy bakhátba, itt kell megtalálni a kibújó sípot, majd kiásni a spárgákat, a zöld egy sík területen nő, és a megfelelő méretű spárgatöveket szedéskor csupán egy késsel kell elvágni.
- mondta el Somogyi Nóra.
A spárgatermesztés nagy odafigyelést igényel
"Idén az időjárás miatt a megszokottnál később indult a szezon, április 26-án kezdődött a spárgaszedés, és várhatóan június 10-15-ig tarthat" - mondta el Somogyi Nóra.
Szerinte a spárga leginkább egy "hisztis személyhez hasonlít, akinek a szükségleteire mindig azonnal kell reagálni". Érzékeny a szél-, és homokverésre, a fagyra, a hőmérséklet-ingadozásra, a rozsda-, és egyéb gombabetegségekre. Ráadásul a spárgabogár és a spárgalégy is az ellensége.
Bár a spárga a szakirodalom szerint szárazságtűrő növény, a megfelelő termésátlag eléréséhez meg kell kapnia a kellő mennyiségű vizet. Emellett a termesztés egész folyamata során figyelni kell rá, hiszen egy nap alatt akár 8 cm-t is nőhet a növény, ha magas a hőmérséklet.
A spárga termelői felvásárlási ára nem változott tavaly óta
Nóra a spárga nagy részét egy felvásárlóknak adja el. A spárgát felvásárláskor vastagság szerint osztályozzák, a felvásárlási ár az átmérő függvénye:
- levesspárga: 12 mm alatt
- solo 2: 12-16 mm átmérő
- solo1: 16-22 mm átmérő
- extra kategória 22-24 mm átmérő
- szuper extra 24 mm átmérő felett
Mire figyeljünk a spárga megvételekor?
|
A spárgatermesztés Somogyi Nóra elmondása szerint kifejezetten költséges, hiszen "bár a magoncot csupán egyszer kell telelepíteni, és akár 10-15 termő éve is lehet, a spárgaszedés rendkívül kézimunikaerő igényes, ráadásul a műtrágya ára tavaly óta a négyszeresére nőtt, a növényvédőszer ára a duplája lett, azonban a felvásárlási ár nem emelkedett."
Míg a szupermarketekben 2000 forintért vehetünk meg fél kiló spárgát, ennek felvásárlási ára a termelőtől még a legjobb kategória esetén is 800-1100 forint kilónként
- mondta el Somogyi Nóra, aki éppen emiatt próbálja közvetlenül maga eladni a zöldséget éttermeknek és kisboltoknak, például már balatonfelvidéki éttermekbe is szállít spárgát.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Ami másnak húsvéti kuriózum, a Hajdúságban mindennap az asztalra kerül: torma, a szuper vitaminforrás
A pár éve még lenézett zöldség, ami annyira divatba jött, hogy már nem is terem belőle itthon elég
Vigyázat, feléled a jövőd! – A kormány arra épít, hogy sikerül költekezésre bírni az óvatoskodó országot
Több a látszat, mint a valódi költségvetési támogatás: a kormány az üzleti szektor beruházásait és a háztartások költekezését noszogatja – így jellemezhető az a gazdaságpolitikai akcióterv, amelytől a miniszterelnök „fantasztikus, nagyszerű, példátlan” történéseket vár jövőre.