Kutatók számszerűsítették a probléma mértékét, és azt is megállapították, mennyivel kevesebbe került volna a megelőzés.
Az egyik legpusztítóbb környezeti hatást az invazív növény-, és állatfajok jelentik, számszerűsítve ugyanis 1,3 ezer milliárd dolláros gazdasági kárt okoztak 1970 és 2017 között – írták kutatók a The Conversation.com-on megjelent cikkükben. A kutatásuk eredményei a Nature-ben jelentek meg.
Megállapításaik szerint többféle szempontból okozhatnak kárt az invazív fajok:
- kihalhatnak miattuk őshonos fajok,
- az emberi egészséghez kötődően, mert allergének, vagy betegségeket terjesztenek, továbbá
- gazdasági szempontból, mert tönkre tehetnek emberek által épített infrastruktúrákat és a mezőgazdaságban is komoly kárt okozhatnak.
Azt is hangsúlyozták a kutatók, hogy az invazív fajok okozta kár exponenciálisan növekedett a vizsgált időszak előrehaladtával, a megfelelő kontroll és a megelőzés ennél sokkal kevesebbe, az okozott kár századrészébe került volna.
Arra is kitértek a tudósok, hogy ahol az ember megjelent, az invazív fajok is jelen vannak, a legtöbb esetben ugyanis általuk behurcolt olyan fajokról van szó.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a probléma súlyosságához mérten nagyon kis érdeklődés övezi az invazív fajokat akár a média, akár a döntéshozók, akár a közvélemény oldaláról.
Néhány év alatt helyrepofozza magát a természet - ha hagyjuk neki
Egyetlen invazív faj kiemelésével az ökoszisztémából már pár év alatt is vissza lehet fordítani évszázados negatív folyamatokat. Erre a reménykeltő megállapításra jutottak ökológusok, akik az Indiai-óceán egy apró szigetcsoportjának élővilágát kutatták.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Csigák, halak, békák: Ezek az invazív állatfajok a legveszélyesebbek Európában
A legjobb fegyver a poloska ellen: a szúnyogháló és a mobiltelefon
Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk
Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.