Zhvg Novotny Dénes 2021. április. 30. 15:55

Novotny Dénes: Az e-autók forradalma – és ami előtte van

Egyes kutatások szerint az európai autótulajdonosok több mint kétharmada veszi komolyan fontolóra, hogy a következő alkalommal elektromos meghajtású gépkocsit választ. Impozáns adat, azonban úgy vélem, az igazi forradalom sokkal inkább a villamosenergia tárolásában zajlik jelenleg. Ennek egyik és kétségtelenül a leglátványosabban megnyilvánuló formája az e-mobilitás, ugyanakkor ennél lényegesen tágabb körről van szó.

Zhvg
Friss cikkek a témában
Elég, ha szétnézünk otthon és a sufniban: rengeteg háztartási és kerti gép, roller, kerékpár és egyéb eszköz akad a ház körül, amelyeket szintén akkumulátor hajt meg. Ezekről még ha akarnánk, se tudnánk megfeledkezni, mivel napról napra egyre több van belőlük, melyekhez egyre jobb és jobb akkumulátorok jönnek.

Idézzük csak fel gyorsan, meddig bírta az első mobiltelefonunk vagy laptopunk egy töltéssel, és meddig pörög a jelenlegi. Nem véletlenül választottam éppen ezt a példát: az elektromos autók terjedésének az egyik gátja az, hogy a hatótávjukat tekintve elmaradnak a belsőégésű motorokkal hajtottaktól. Az ügyfelek többsége legalább 500 kilométert szeretne megtenni egyetlen töltéssel, amihez legalább 90-100kW-os akkumulátor kellene.

Aki most felkapja a fejét, hogy ezt a határt már elértük, annak igaza van. A gond az, hogy ez a tudás egyelőre a csúcsmodellekre jellemző, két-három éven belül azonban jó eséllyel már a középkategóriában is általános lesz. Az akkumulátorok árcsökkenése mindeközben az autók árát is lejjebb szállítja majd, hiszen ez utóbbi tényező is komoly visszatartó erőt gyakorol az autós társadalomra.

Közben persze a töltőhálózatra is ráfér a fejlesztés, hiszen az is teljesen jogos ügyféligény, hogy ha több száz vagy akár ezer kilométeres távolságot akarunk megtenni, akkor ne kelljen órákat várni arra, hogy újra menetkész legyen az autónk. Ehhez nagyobb, 350kW teljesítményű publikus töltőberendezésekre lesz szükség és elsősorban a főútvonalak mentén. Ezek telepítése azonban nem sétagalopp: egy ekkora teljesítményű töltőberendezés zökkenőmentes és költséghatékony működtetéséhez mindenképpen szükség lesz a megfelelő villamosenergia kapacitásra és a legtöbb esetben egy energiatárolóra, különösen, ha párban vagy többedmagával szeretnék üzemeltetni.

A nyilvános töltők megújulása mellett fontos, hogy minél több helyszínen épüljenek nem-publikus töltési pontok: családi házak és társasházak garázsaiban, irodaházak parkolóiban, vállalatok telephelyein. Mivel az autók felülmúlják áramfelvételben az eddig lokális bajnokokat, sok esetben válik erős korláttá az adott helyszínen rendelkezésre álló villamosenergiahálózat még akkor is, ha napelemes rendszer került az ingatlanon kiépítésre.

Megfelelő kapacitás híján nem tud egyszerre működni az összes villamos eszköz és töltődni az összes jármű. Kézenfekvő és sokszor elkerülhetetlen megoldás a hálózat kibővítése, azonban ez jelentős költséggel jár. Létezik egy “okosabb” megoldás: dinamikus energiamenedzsmenttel anélkül érhető el az optimális töltési sebesség, hogy korlátozni kellene a háztartási vagy irodai/telephelyi eszközök egyidejű használatát. Elkerülhető az áramszünetet kiprovokálni képes túlterhelés, és nem feltétlenül kell fejleszteni a villamoshálózatot.

Pár éven belül a villamos energia lokális termelése, tárolása és fogyasztása (beleértve a gépjárművek töltését) a hétköznapok megoldásává fog válni.

Akár publikus, akár otthoni vagy munkahelyi töltésről van tehát szó, minduntalan az energiatároláshoz kanyarodunk vissza. Ennek forradalmasítása szükséges ahhoz, hogy Magyarországon is bekövetkezzen az elektromos gépjárművek elterjedésének igazi fordulópontja, amire akár már 2025 előtt is sor kerülhet.

A cikk szerzője Novotny Dénes, az Alteo Nyrt. E-mobilitás Üzletágvezetője.

Az írás az Alteo Nyrt. és a hvg.hu együttműködése keretében készült.

zöldre át

Az energia jövője: miből, hogyan és honnan?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energiatortából a megújulók, ám ezek a források jelenleg nem minden esetben képesek az energetika problémáira teljeskörűen megoldásokat nyújtani. A sürgető cél a néhány évtizeden belüli karbonsemlegesség, ehhez azonban új energiaforrásokra lesz szükségünk, vagy a meglévők hatékonyságát kell jelentősen megnövelnünk? Szakértők mondják el, hogyan látják az energia jövőjét.

Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.