Zhvg hvg.hu 2021. április. 04. 20:15

Rosszabb a levegő Budaörsön, mint Budapest belvárosában

A helytelen fűtés miatt magasabb a szálló por mennyisége a levegőben.

Tavaly ősszel szállópor mérő hálózatot épített ki Budaörsön a Ne Fűts Hulladékkal! csoport. A téli méréseik alapján az esti és az éjszakai órákban a legmagasabb a szálló por szintje a budaörsi levegőben - számolt be az RTL KLub Híradója. Mivel egész télen kijárási tilalom volt éjszaka, nem az autók, hanem a helytelen fűtés miatt rosszabb a levegő.

Az RTL megnézte, hogy milyen volt ugyanekkor két forgalmas budapesti csomóponton a levegő minősége. Az adatokból az látszódott, hogy a Széna téren egész nap alacsonyabb a szálló por szintje, az Erzsébet téren pedig csak a déli órákban magasabb, mint az agglomerációban.

Azaz a helytelen fűtés miatt rosszabb a levegő Budaörsön, mint Budapest belvárosában.

A Ne Fűts Hulladékkal! csoport országos mozgalommá szervezné azokat, akiknek elegük van a téli fuldoklásból.

Február elején az Európai Unió bírósága kimondta, hogy Magyarország nem tesz eleget, hogy csökkentse a szálló por mennyiségét a levegőben, pedig évente több mint 13 ezren halnak meg idő előtt rossz levegő miatt az országban.

A csatorna közölte, hogy a Levegő Munkacsoporthoz beérkező panaszok alapján a szeméttel fűtők 70 százaléka nem szegényság miatt, hanem nemtörődömségből és megszokásból tüzel el szinte bármit.

zöldre át

Nem kell már sokat várni az elektromos autók forradalmáig

Az elektromos autók árát, a töltési lehetőségeket számos tényező befolyásolja. Miért teszi le valaki a voksát egy elektromos jármű mellett? A választási szempontok – az elérhető alternatívák – azonban dinamikusan változnak, és nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány is a káros kipufogógázokat hírből sem ismerő autók jövőjének kedvez. A szakértők mindenesetre azzal számolnak, hogy még többen ülnek majd személyautóba, mint eddig.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról