A koronavírus-járvány idején felértékelődött a helyi élelmiszerek fogyasztása - hallottuk sokszor. Egy évvel a járvány kitörése után annak jártunk utána, beigazolódott-e az a jóslat, miszerint az emberek szívesebben vásárolnak közvetlenül a termelőktől, sőt, akár maguk is termelni kezdenek.
Körülbelül a háromszorosáért kerül a boltok polcaira az alma, ahhoz képest, mennyiért vásárolják fel a termelőtől: egy hétköznapi példát nézve egy golden alma termelői felvásárlási ára az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb adatai alapján nettó 150 forint/kg, 10 budapesti üzlet átlagát számítva a fogyasztói ára már 500 forint/kg.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/6c35f29f-8395-42d6-a89c-680849b03ca5.jpg)
Általános szabály azonban nincs annak kiszámítására, mennyit is kap egy termelő egy élelmiszer végső, fogasztói árából. A rendkívül komplex élelmiszeripari ellátási láncot leegyszerűsítve három fő szereplőt különböztethetünk meg: a mezőgazdasági szektort (a termelőket), a feldolgozóipart, és a disztribúciót (vagyis a nagy-, illetve kiskereskedelmet). Bár számtalan termékről beszélhetünk a kenyértől a répán át a készételekig, és országonként, sőt régiónként is lehetnek jelentős eltérések abban a tekintetben, hogy melyik szereplőnek milyen költségei (például energia, szállítás, marketing vagy bérköltség) vannak, milyen szabályozások és jogszabályi háttér vonatkozik az iparágra és a kereskedelmi gyakorlatra, vagy éppen, hogy egyes szereplők mennyire bírnak alkupozícióval.
Az ökölszabály a méretgazdaságosság: minél többet kínálsz valamiből, annál nagyobb valószínűséggel tudod haszonnal eladni. Az élelmiszeripar ráadásul élő anyagokkal dolgozik, az éghajlat, egy-egy aszályos időszak vagy éppen árvíz jelentősen befolyásolja a termést - és az az évi árakat. A tendencia azonban az, hogy hozzáadott érték szempontjából az elmúlt évtizedekben
egyre csökkent a termelők, és egyre nőtt a kereskedelem részesedése.
Az Európai Bizottság adatai szerint a farmerek "részesedése" ebből a szempontból 1995 és 2011 között 10 százalékkal csökkent, míg a kereskedőké nőtt. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának egy 2013-as jelentése szerint minden egyes, élelmiszerre költött dollárból csupán 10 cent kerül egyébként magukhoz a farmerekhez.
Nem újkeletű a rövid ellátási láncok kérdése az élelmiszeriparban: az elmúlt három évtized tapasztalatai alapján ezalatt azt értjük, hogy az az előnyös, ha minél rövidebb a fizikai távolság a termelés és a fogyasztás között, valamint, hogy minél kevesebb köztes szereplő van az egész láncban.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/768553fd-3b12-4a25-b951-a5f412dfff96.jpg)
A kérdés a koronavírus idején még aktuálisabbá vált: a határok nehezebb átjárhatósága, az akár több ezer kilométerre történő lezárások is akadozást idéztek elő az élelmiszer-ellátásban. A tavaszi termések nagy része a földeken rohadt – vendégmunkások hiányában szüretelni sem tudtak, miközben az élelmiszerüzletek polcain fellépő (időszakos) hiány lépett fel a pánikvásárlások miatt.
A szakértők szerint a koronavírus-járvány rányomja arra is a bélyegét mit és hogyan eszünk: amellett, hogy egyre többen kezdtek el otthon főzni, miközben egyre fontosabbá válhat a szigorúbb élelmiszerbiztonság, ennek jegyében pedig a jövőben kevesebb, távolról érkező, rizikósnak minősülő egzotikus élelmiszert fogunk fogyasztani.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/26569337-af34-47c3-a69b-e08d9144a2d1.jpg)
A helyi ellátás azonban nem mindenhol megvalósítható, ebben az adott ország helyi, földrajzi és éghajlati adottságai rendkívül meghatározóak: míg Magyarországon a boltok polcaira kerülő élelmiszerek nagy részét itt meg tudják termeszteni, Abu Dzadiban már korántsem ez a helyzet: a nagyváros 80 százalékban élelmiszerimportra szorul, Szingapúrban is a lakosai által elfogyasztott élelmiszerek csupán 10 százalékát tudják megtermeszteni.
Az Európai Unió nem ilyen: itt 12 millió gazdaság állít elő mezőgazdasági termékeket, nekik azonban - a Zero Waste Europe egy 2019-es anyaga alapján - csupán 15 százaléka „üzletel” közvetlenül a vásárlókkal. A jellemzőbb az, hogy hosszú utat jár be egy alapanyag, mire késztermékként a fogyasztók elé kerül. A 12 millió termelőtől származó alapanyagot örülbelül 300 ezer élelmiszerekipari cég dolgozza fel, majd 2,8 millió kereskedő és szolgáltató cégnek adják át, hogy utána a kereskedőkön keresztül elérjék a termékek a közel félmilliárd fogyasztót. Ha csak az öt legnagyobb élelmiszeripari kereskedőt nézzük, ezek uralják a piac több mint felét.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/36749447-546c-48c1-9ff1-b9be0cc895f7.jpg)
Ez pedig azt is jelenti, hogy az általunk vásárolt élelmiszerek sokszor nem Magyarországról, hanem Európa valamelyi más termelőjétől, feldolgozójától érkeznek. „Az ellátási láncok kitettsége az elmúlt évben nagyon is megmutatkozott, mondhatni a globális élelmiszerbiztonság megrokkant, miközben jelentős és érzékelhető ellátási problémát vagy visszaesést nem okozott Európában. A sokkhatásnak az európai ellátási láncok rugalmasan ellenálltak. Nagyjából 5 százalékos drágulás volt Európában, míg sok déli országban akár 15-20-ot is elérte” – mondja Balázs Bálint, a környezeti társadalomkutatással foglalkozó ESSRG Kft. ügyvezető tulajdonosa és vezető kutatója. A fenntartható és helyi élelmezési rendszerek vizsgálatával foglalkozó kutató kiemelte: egy nemrég indult együttműködő kutatásban éppen azt vizsgálják, a helyi élelmiszer ellátási formák kapacitás-növelésével (felskálázásával) lehetséges-e elérhető áron közelebb hozni egymáshoz a termelőket a fogyasztókkal.
A kormány a járvány kitörése után tudatosan igyekezett rábírni a magyarokat a helyi élelmiszerek fogyasztására, ennek azonban sokszor méretkorlátai vannak: a nagy áruházláncokhoz való bekerüléshez szükség van egy bizonyos termelési szintre. Balázs Bálint szerint a helyi élelmiszertermelés felfuttatásán, és így a rövid ellátási láncon egyszerű dolog is lendítene: ha a helyi beszállítói programok valóban segítő módon a helyi kistermelők felé fordulnának. Ugyanakkor állítja: erősödnek a szolidaritás alapú kezdeményezések és a városi élelmiszertermelés is. „Számos nagyváros veszi saját kézbe a városi közélelmezést, és alakít ki olyan övezeteket, ahol élelmiszertermelésre van mód: a barcelonai Pla BUITS terv, a stuttgarti zöldtetők vagy a párizsi ehető tetőkertek. Sok önkormányzat ebbe, mint egészségügyi köszszolgáltatásba fektet be” – mondja.
A hazai élelmiszer-gazdaság kínálati oldalon a rendszerváltás óta páratlan koncentráción ment keresztül, a kereslet is végletesen koncentrálódott a közép-magyarországi régióra. És van még egy probléma: "hiába nő a kínálatban a hazai, ha ennek a minősége nem éri el a kistermelői áruk szintjét és minőségi, vagy magas hozzáadott-értékű szegmensben alig találni hazai gyártót” – hangsúlyozza Balázs Bálint. Emellett a magyarok árzékenysége is meghatározó: a helyi termelők portékái jellemzően drágábbak, így a becslések alapján egyelőre egy kisebbség tudja megengedni magának.
A kistermelők (országosan a szakértő szerint a tizedük) egyfajta kényszerhelyzet miatt is fordulnak a közvetlen értékesítés felé, mert kiszorulnak a kiskereskedelmi láncokból. A sokkhatáson enyhített, hogy egész Kelet- és Közép-Európában magas az élelmiszerönellátás aránya, a saját célra termelés (Magyarországon a lakosság 36, Csehországban 38, Lengyelországban 54 százalékban magának megtermeli az élelem egy részét). Ez persze nagyon messze van az önellátástól, különösen, hogy ezekben az országokban a városlakók aránya meghaladja a lakosság kétharmadát.
„Mindig is voltak Magyarországon a rövid ellátási láncra jellemző formák az élelmiszerellátásban, és hagyományosnak számítottak például a városi piacok, ahol helyi kistermelői árut lehetett vásárolni. 2012-ben lépett hatályba egyébként a helyi termelői piacon történő értékesítést egyszerűsítő rendelet. A magasabb egy főre jutó jövedelemmel jellemezhető településeken az elmúlt tíz évben egyre több termelői piacot is találni, ahol a kistermelők érvényesíteni tudják az árprémiumot a magasabb minőségű termékeikért.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/27fe4f67-18df-4723-875f-94cec9c32521.jpg)
A pandémia és a piacok
Míg Nyugat-Európa több országában is bezárták a termelői piacokat, Magyarországon az őstermelők a mai napig szerves részét képezik a piacoknak, és egyre több a kimondottan termelőkre specializálódott értékesítési pont. A koronavírus-járványnak is köszönhető, hogy a tervezettnél nagyobb méretben valósult meg a 2020 októberében indult Dunai Kincses Kert Termelői Piac, mint ahogy azt eredetileg tervezték: „Szilágyi Irén alapítótársammal 10-20 árussal terveztünk először, még a világjárvány előtt, ehhez képest az első alkalomra 50-en jelentkeztek és nagyjából 1000-2000 látogatónk volt” – emlékszik vissza Tiringer Ákos, a helyi termelői piac egyik alapítója. Minden 40 kilométeren vagy a megyén belülről származik és csak olyan terméket lehet árusítani, amit maga a termelő vagy kézműves állít elő, viszonteladás nincs.
Szerinte a számukra is megdöbbentő siker mögött több tényező húzódik: egyrészt a termelők és a kézművesek lehetőségei is beszűkültek a korlátozások miatt (egy szabadtéri piac pedig a megfelelő óvintézkedések között, de a világjárvány alatt is működhetett), másfelől – alternatíva hiányában - családi programmá is vált a havonta megrendezett, szombat délutáni piac. Az árkérdés azonban viszonyítás kérdése Tiringer Ákos szerint, hiszen egy termelői piac kínálata esetében prémium termékekről beszélhetünk: „Inkább olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy egyáltalán nem vészesek az árak vagy olcsó is valami, mert egy üzletben is ugyanennyibe vagy még többe kerülne például egy ízesített fürjtojás” – teszi hozzá.
Azt ő is megerősíti, hogy a koronavírus-járvány már elinduló, a pandémia előtt is létező trendekre erősített rá. „Egyre nagyobb itthon is a termelői piacok beágyazottsága és kultúrája, sikerre vannak ítélve. A trendet az is erősíti, hogy az emberek egyre inkább meg akarják ismerni a termelőt és egyre fontosabb, hogy a vásárlással őket tartják életben, nem egy külföldi nagytermelőt, ez a kereskedelmi bizalom alapja. Egy jó minőségű, helyi termékért pedig hajlandóak a bolti árnál többet is kifizetni, mert tudják, hogy jó helyre megy” – hangsúlyozza.
Bár a Dunai Kincses Kert Termelői Piac erősen indított és ezt azóta is tartják, az alapítók inkább attól tartanak, hogy a járvány lecsengésével, és a nyitásokkal – családi program révén – fel tudják-e venni a versenyt egy állatkerti programmal vagy egy élményfürdővel is.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/80eeb5ac-4654-4b06-8775-997e54257bde.jpg)
Kölcsönös szolidaritás
Bár még kevésbé elterjedt, de Magyarországon is egyre népszerűbb a közösségi mezőgazdálkodás. „2020 tavaszán mi is azt tapasztaltuk, hogy a lezárások eredményeképpen nagyon megnőtt a tudatosság, sokan kezdtek el hirtelen közösségi mezőgazdaságokhoz és bevásárló közösségekhez csatlakozni” - emlékszik vissza Perényi Zsófia, környezetgazdálkodási agrármérnök, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) a közösségi mezőgazdálkodásért felelős munkatársa. Perényi Zsófia is úgy látja, a világjárvány következtében nagyon felértékelődött az egészséges étkezés, és arra is megnőtt az igény, hogy tudjuk, honnan jön az, amit megeszünk.
„Nyilván az is hatással volt erre, hogy a nagy élelmiszerláncoknál a házhozszállítási lehetőségek hamar beteltek, és sokan ennek hatására kezdtek el keresgélni, honnan, kitől lehetne még élelmiszert szerezni” – idézi fel. A szakértő szerint is pozitívum, hogy a személyes kötődés is megmaradt, mert heti egyszer, a szabályok betartásával természetesen, de kültéren át lehetett venni a gazdától a megvásárolt terményeket tartalmazó dobozokat. „A közösségi mezőgazdálkodások jól működtek egész évben, a kialakult rendszert nem zavarta meg a járvány, nem voltak fennakadások” – magyarázza.
A közösségi gazdálkodás nemzetközi hálózatának felmérése szerint is a koronavírus-járvány miatti korlátozások kevésbé érintették a közösségi gazdálkodást. „Annak, hogy kültéren átadsz, vagy átveszel pár doboz zöldséget, járványügyileg sincs akkora kockázata, mintha egy beltéri üzletben tennéd ezt, sok más vásárló között” – fűzi hozzá Perényi Zsófia.
„A nyugat-európai országokhoz képest nálunk jobban megmaradt a kiskerti gazdálkodás. Sokan termesztenek valamit a kertjükben, vagy van egy vidéki rokon, nagymama, aki csirkét tart, zöldségeket ültet. Magyarországon erősebb a kapcsolat az emberek és a kertek, az élelmiszer között” – mondja. Bár a TVE munkatársa szerint egyelőre itthon kevesebb a közösségi mezőgazdaság, mint például Németországban, Franciaországban vagy Angliában, az érdeklődés egyre erőteljesebb és nagyobb a közép-kelet-európai régióban is. „A fiatal biogazdálkodók számára is ez egy jó megoldás, mert így felvásárlók helyett közvetlenül a vásárlóknak adnak el. Lehet, hogy mi még az elején járunk a közösségi gazdálkodásnak, de mindenképpen egy mozgalom születésének lehetünk szemtanúi” – hangsúlyozza.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/bfb0029c-8f4a-4234-9978-13bd14779a1e.jpg)
A szakértő szerint az is hangsúlyos lett a koronavírus-járvány alatt, hogy míg korábban azzal is érveltek a közösségi gazdálkodás mellett, hogy ezzel közvetlenül a gazdákat támogatjuk, most megmutatkozott ennek a fordítottja is: „Több gazda is jelezte azoknak a tagoknak, akik például évek óta a vásárlói, hogy ha valaki anyagilag nehéz helyzetbe került, csak jelezzék és kitalálnak valamit. Felmerült, hogy a többiek dobnák össze az ő doboza árát, de arra is volt példa, hogy a gazda felajánlotta, néhány hónapig vállalja, hogy biztosít élelmiszert annak, aki most elveszítette a munkáját. Ezt egy boltban nem tennék meg veled.”
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Szűcs Krisztián: Azonnali világhírt reméltünk
Krézi 25 címmel (f)életmű turnéra indul Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven egykori frontembere, merthogy idén 25 éves a Hol van az a krézi srác című dal, ami a HS7 és egyben Szűcs legismertebb szerzeménye is. Ugyanakkor a turné nem a régi heveny-számok felmelegítéséről szól kizárólag, a szólóban írt daloktól kezdve a Budapest Báron át a Szálinger Balázzsal közös Szücsinger produkció is helyet kap a koncerteken.