Zhvg hvg.hu 2021. február. 24. 11:10

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Eléggé rossz a levegő.

Szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint hat városban veszélyes a levegő minősége a kisméretű aeroszolrészecskék (szálló por) tömegkoncentrációja miatt.

Ezek: Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Putnok és Sajószentpéter.

További tizenegy településen, Budapesten, Tökölön, Százhalombattán, Salgótarjánban, Egerben, Oszláron, Szolnokon, Szegeden, Várpalotán, Szombathelyen és Szentgotthárdon egészségtelen a levegőminőség. Ezek mellett tizenhárom település levegőjét kifogásoltnak minősítették (Debrecen, Hernádszurdok, Vác, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Ajka, Győr, Mosonmagyaróvár, Sarród, Sopron). Javulást a meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat.

Az NNK kiemelte: az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

Fontosnak nevezték továbbá a naponta többszöri gyors és intenzív szellőztetést. Ez az NNK szerint különösen fontos a zsúfoltabb közösségi terekben (például osztálytermekben), ahol az egyéb intézkedések mellett így tovább csökkenthető a Covid–19-fertőzés terjedésének kockázata. A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte: szerdán tovább nő a légszennyező anyagok koncentrációja, ez az emelkedés várhatóan péntekig folytatódik. A szombati átmeneti javulás után vasárnaptól ismét romló tendencia valószínű – írták.

zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról