Zhvg MTI 2021. február. 02. 16:45

Ázsiai moszkitó terjeszti a maláriát Afrika városaiban

A kontinensen nemrég megjelent szúnyogfaj különösen alkalmazkodóképes, és aggasztó gyorsasággal terjed.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Az Anopheles stephensi nevű faj korábban elsősorban Indiában volt megtalálható, néhány éve azonban Északkelet-Afrika városaiban is elterjedt. Etióp és holland kutatók vizsgálataik során arra jutottak, hogy nagyon fogékonyak a helyi maláriafajokra.

„Ezek a moszkitók nagyon hatékonyan terjesztik a malária két fő faját” – mondta Teun Bousema, a hollandiai Nijmegen Egyetemi Klinikájának munkatársa. Emiatt a trópusi betegség egyre jobban elterjedhet Etiópia és más Afrikai országok városaiban – figyelmeztetnek a szakértők az Emerging Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2019-ben riadót fújt: a faj 2011 előtt csak néhány délkelet-ázsiai országban és az Arab-félszigeten volt megtalálható, azóta azonban feltűnt már Dzsibutiban, Etiópiában, Srí Lankán és Szudánban is. Nagyon alkalmazkodóképes, a szárazságban szélsőségesen magas hőmérsékleteket is képes kibírni, amikor egyébként a malária terjedésének mértéke jellemző módon csökkenni szokott.

A malária nagyon elterjedt Afrikában, a WHO adatai szerint 2019-ben 384 ezer emberrel végzett. A betegség kórokozója a pocsolyákban, állóvizekben, lassú vizekben tenyésző moszkitók szúrása révén terjed.

A fertőződés veszélye a városokban eddig többnyire kisebb volt, mint vidéken, mivel a városi területeken általában jobb a higiénia és a lakhatási körülmények, illetve kevesebb a szúnyogok szaporodásához megfelelő hely.

Mindezt azonban megváltoztathatja az Anopheles stephensi, a faj ugyanis különösen jól képes szaporodni tiszta vízben is.

A moszkitókat Awash Sebat Kilo etióp város megvizsgált vízforrásainak 75 százalékában megtalálták.

Egy újabb, a maláriát terjesztő szúnyogfaj elterjedése Kelet-Afrikában, ráadásul a városokban, különösen aggasztó – mondta Egbert Tannich, a trópusi betegségekkel foglalkozó Bernhard Nocht Intézet igazgatója. A moszkitófaj ráadásul állatokat is megcsíp.

A tanulmány vezető szerzője, Fitsum Tadesse, az etiópiai Armauer Hansen Kutatóintézet munkatársa arra figyelmeztet: csak a gyors intézkedés akadályozhatja meg, hogy a faj elterjedjen a kontinens más városaiban is. Intézkedni kell a lárvák ellen, meg kell akadályozni, hogy a moszkitók nagy távolságokra eljussanak például a repülőterek vagy tengeri kikötők révén – mondta.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át

Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

Gyorsan változó és kiszámíthatatlan világunkban időről időre újra kell definiálnunk az olyan divatos, már-már túlhasznált fogalmakat, mint a társadalmi felelősségvállalás vagy a fenntarthatóság. A Covid-járvány világszerte ráirányította a figyelmünket a nem fenntartható vagy működésképtelen gyakorlatokra, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül – sem egyéni, sem társadalmi szinten. Eljött az idő, hogy ezt széles körben is felismerjük, és saját lehetőségeinkhez mérten tegyünk a változásért.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.