Zhvg hvg.hu 2021. január. 22. 16:11

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Alulértékeljük a kölest, holott kevesebb vízre van szükség a termesztéséhez, ellenállóbb a szárazsággal szemben, és a tápanyagtartalma szempontjából is kiemelkedő – figyelmeztetnek tudósok.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Jobban reagál a szárazságra és az extrém hőségre a köles mint a gabona – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, melynek eredményeiről a Phys.org számolt be.

A kutatók szerint ez reményre ad okot, mert nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogyan hat majd a klímaváltozás hosszú távon a mezőgazdasági növényekre és így az élelmezésbiztonságra.

„Az indiai köles fontos gabonanövény, ráadásul ugyanakkora a tápanyagtartalma, mint a búzának, de cinkből és vasból is több van benne” – mondta Wolfram Weckwerth, a kutatás vezetője. A kölestermesztéshez ráadásul kevesebb vízre is van szükség, mint például a gabona, a rizs vagy a kukorica esetében.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.