Zhvg hvg.hu 2021. január. 21. 18:38

A fővárosi Covid-kórházaknál az átlagnál szennyezettebb a levegő

A Honvédkórháznál mérték a legrosszabb adatokat.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Harmadával szennyezettebb a levegő a Covid-betegeket ápoló fővárosi kórházaknál, mint a hivatalos mérőállomásokon – ez derült ki a Greenpeace méréseiből, amit tíz, koronavírusos betegeket ápoló kórháznál végeztek. A súlyosan tüdőkárosító nitrogén-dioxid szintjét mérték.

Az RTL Híradó arról számolt be, hogy a Honvédkórháznál voltak a legrosszabbak az adatok, de a Péterfy Sándor utcai kórháznál és a Szent János Kórháznál is magas értékeket mértek.

Kutatások szerint a légszennyezettség miatt könnyebb elkapni a koronavírust és a betegség lefolyása is súlyosabb lehet – hallható a riportban. A környezetvédők szerint az ingyenes parkolást meg kellene szüntetni, de az Gulyás Gergely miniszter szerint egyelőre marad.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról