Zhvg hvg.hu 2021. január. 21. 14:07

50 ezer ember életét lehetne megmenteni csak Európában a légszennyezés visszaszorításával

A szakértők által vizsgált európai városok több mint 80 százalékában meghaladja az egészségügyi határértéket a levegő szennyezettsége.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Évente 7 millió ember haláláért tehető felelőssé a légszennyezettség a világon, és csak Európában minden évben 51 213 ember életét lehetne megmenteni, ha a nitrogén-dioxit és a szálló por (PM2.5) koncentrációját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott határértékeken belül tartanánk – hívta fel egy figyelmet egy, a Lancetben megjelent tanulmány, amelyről a The Guardian számolt be.

A WHO ajánlása szerint a levegő nitrogén-dioxid-szintjének nem szabadna meghaladnia köbméterenként a 40, a szálló por (PM2.5) koncentrációjának pedig 10 mikrogrammot. Az előbbi a tudósok által vizsgált városok 9 százalékában volt magasabb a határértéknél, az utóbbi pedig 84 százalékukban.

A városok különösen érintettek, a szennyezett levegőhöz köthető megbetegedések melegágyaivá váltak, a kutatók pedig rámutattak: egyelőre egyikben sem tettek azért, hogy ez megváltozzon.

Az érintettségük azonban nem egyforma, ahogyan az sem, hogy mely káros anyagokból van a legtöbb a levegőjükben: Madridban az éves halálesetek 7 százaléka a nitrogén-dioxidhoz köthető, Észak-Olaszországban, Lengyelországban és Csehországban pedig a szálló por magas koncentrációja miatt vesztik sokan életüket.

A legalacsonyabb, légszennyezettséghez köthető halálozási arányt Norvégiában, Finnországban és Izlandon figyelték meg a kutatók.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról