Zhvg hvg.hu 2021. január. 19. 14:17

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Megosztja a cseh kormányt a szénbányászat, de ez nem csoda, hiszem az ország energiaellátásának 40 százalékát még a fosszilis tüzelőanyag adja.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Jövő héten dönt a cseh kormány a szénbányászat és szénerőművek kivezetéséről. Korábban egy bizottság már a bezárásukat javasolta és az ország egészségügyi minisztere, Jan Blatný is amellett van, hogy ezt minél előbb lépjék meg – írta az Euractiv.com.

A kormánytagok elég megosztottak az ügyben: a kereskedelmi miniszter a 2038-as céldátumot támogatja, a környezetvédelmi miniszter 5 évvel hozná ezt előbbre, a külügyminiszter pedig nonszensznek nevezte, hogy még 17 évet várjanak arra, hogy bezárják az ország szénbányáit és szénerőműveit.

Eközben a cseh orvosok és környezetvédelmi szervezetek nem győzik hangsúlyozni a fosszilis tüzelőanyagok káros hatását az emberek egészségére. Azt Blatný is elismerte, hogy szükség van más alternatívára: Csehország energiatermelésének a 40 százalékát jelenleg a szén adja.

Csehországban rendkívül alacsony a megújuló energiaforrások aránya: a Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján az ország energiaellátásából 14 440 ktoe-t (olajegyenértéket) a szén tesz ki, 9 416 ktoe-t az olaj, a megújulókból pedig csupán 279 ktoe-t energiát nyertek 2019-ben.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról