Zhvg hvg.hu 2021. január. 13. 16:45

Az asztmája mentett meg a hazatoloncolástól egy bangladesi férfit

A francia bíróság elfogadta az érvet, amely szerint a súlyos asztmával küzdő férfi életébe kerülhetne, ha haza kellene térnie a súlyos légszennyezettségű országba.

Hazatoloncolták volna a francia hatóságok azt a bangladesi férfit, akinek az ügyében nemrég hozott neki kedvező ítéletet egy bordeaux-i fellebbviteli bíróság. A bíró elfogadta a férfi ügyvédjének érvelését, amely szerint asztmával küzdő védencének állapota súlyosan romlana, és talán idő előtt meghalna a hazájában, ahol az egészségre káros mértékben szennyezett a levegő.

A bíróság figyelembe vette egyebek mellett azt is, hogy a gyógyszerek, amelyeket a férfi Franciaországban a betegségére szed, Bangladesben nem hozzáférhetők. Ahogyan azt is, hogy az ottani egészségügyi rendszer csak éjszakai légzéssegítő készüléket tudna biztosítani a kórházaiban az alvási apnoéval is diagnosztizált férfinak.

A férfi 2011-ben menekült Franciaországba, és Toulouse-ban telepedett le, ahol pincérként kezdett dolgozni. Négy évvel később az egészségi állapota miatt ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, 2017-ben azonban a francia bevándorlási hatóságnak javaslatot tevő orvosok úgy ítélték meg, hogy a hazájában is megfelelő kezelésben részesülhet. 2019-ben pedig megszületett a kiutasító határozat, amelyet előbb a toulouse-i, majd a bordeaux-i bíróság is megsemmisített.

A 40 éves, meg nem nevezett férfi ügyvédje, Ludovic Rivière és az Imperial College London légszennyezettség-kutatója, Gary Fuller is azt mondta a The Guardiannek, hogy tudomásuk szerint kitoloncolási ügyben a környezeti veszélyekre korábban senki sem hivatkozott, főleg nem sikeresen.

A Yale és a Columbia Egyetemnek a környezet állapotát bemutató indexe szerint Banglades tavaly a 166. volt tavaly a vizsgált országok között a levegőminőséget tekintve: a szennyező részecskék aránya a levegőben nagyjából hatszorosa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadhatónak tartott maximum értékeknek. A légszennyezettségnek a WHO jelentése szerint kiemelkedően nagy szerepe volt annak az 572 600 embernek a halálában, akik 2018-ban nem fertőző betegségben hunytak el az országban.

(Nyitókép: Légszennyezettség a bangladesi Dhakában 2020. március 8-án.)

Először mondta ki bíróság, hogy a légszennyezés felelős egy kislány haláláért

Évek óta tartó perben született precedens értékű döntés: az angol bíróság állapította meg először a világon, hogy a határértéket meghaladó légszennyezés felelős egy 9 éves kislány haláláért.

zöldre át

Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

Gyorsan változó és kiszámíthatatlan világunkban időről időre újra kell definiálnunk az olyan divatos, már-már túlhasznált fogalmakat, mint a társadalmi felelősségvállalás vagy a fenntarthatóság. A Covid-járvány világszerte ráirányította a figyelmünket a nem fenntartható vagy működésképtelen gyakorlatokra, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül – sem egyéni, sem társadalmi szinten. Eljött az idő, hogy ezt széles körben is felismerjük, és saját lehetőségeinkhez mérten tegyünk a változásért.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.