Zhvg MTI 2021. január. 13. 18:00

Három észak-magyarországi településen is veszélyes a levegő minősége

További egy tucat város levegője egészségtelen vagy kifogásolt minőségű a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint.

Néhány helyen tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden frissített térképe alapján Sajószentpéter, Kazincbarcika és Putnok levegőjét minősítették veszélyesnek a szálló por magas koncentrációja miatt. Miskolcon, Salgótarjánban és Ajkán egészségtelen a levegő.

Az NNK közleményében hangsúlyozta, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, ha tehetik, ne tartózkodjanak a szabadban. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei is súlyosbodhatnak, ezért azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például inhalátor).

További kilenc település – Budapest, Tököl, Százhalombatta, Vác, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota és Pécs – levegőjét kifogásoltnak minősítették a levegőhigiénés index alapján.

Az országos meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős javulás.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden azt közölte, hogy Budapesten kedd délutántól, estétől várhatóan javul a levegő minősége, szerdától pedig határozott javulásra lehet számítani.

 

 

Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról