Zhvg hvg.hu 2020. november. 22. 12:45

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

A melegebb idő és a hőingadozások miatt több a gyenge, veszélyes jégfelület.

Exponenciálisan nő a vízbefúlásos halálesetek száma azokon a területeken, ahol melegebbek a telek, mint korábban – erre a következtetésre jutott egy tanulmány, amit a New York Times szemlézett.

A kutatók az északi félteke tíz országából származó, bejelentett vízbefulladásos halálesetek adatait vizsgálták 26 évre visszamenően. A legtöbb baleset akkor történt, amikor a hőmérséklet az adott helyszínen épp csak fagypont alatt volt, jellemzően 0 és mínusz 5 Celsius fok között.

Egy, a tanulmány elkészítésében részt nem vett kutató a lapnak az okokat a hideg jégre gyakorolt hatásával magyarázta. A kevésbé hideg idő persze vékonyabb jégfelületeket jelent, de legalább ennyire fontosak a gyakoribb és intenzívebb hőingadozások. Ha a jég kiolvad és visszafagy, akkor gyengébbé válik – és gyengébb is marad, attól függetlenül, hogy később milyen sokáig és mennyire van hideg. Az emberek pedig nem tudhatják, amikor rámennek, hogy korábban a jégfelület meggyengült, és veszélyes.

Különösen nagy kiugrást figyeltek meg a halálesetek számában olyan területeken, ahol jellemzően sok időt tölt jégfelületeken akár szabadidős tevékenységek, például síelés, akár a megélhetéshez szükséges munka, például horgászat vagy halászat miatt. Sapna Sharma, a torontói egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy általában véve nem esik elég szó arról, a klímaváltozás milyen hatással van az emberek hétköznapi életére. „Ha a téli klímaváltozásra gondolunk, akkor jegesmedvék és jégtakarók jutnak eszünkbe, nem pedig ezek a kultúránk szerves részét képező hétköznapi tevékenységek” – mondta.

Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.