Negyedével esett vissza a termelés a világ második legnagyobb exportőrénél.
A rossz időjárás, a szárazság és egy gyilkos baktérium is hozzájárult ahhoz, hogy az idén negyedével essen vissza az olívaolaj-termelés Olaszországban. Becslések szerint 270 ezer tonnára tehető majd az olasz termés, ami 26 százalékos visszaesést jelent 2019-hez képest.
A visszaesés okait főleg Pugliában kell keresni, ez a régió átlalában az ország olajtermelésének a felét adja.
Olaszországé a világ olívaolaj-piacának a 15 százaléka, de a viharok, az aszály, illetve a Xylella fastidiosa baktérium rengeteg olajfaligetet elpuszított Pugliában. (Olajfa-lepraként emlegetik a betegséget, amelyet okoz.)
Minőségben és mennyiségben is jobb a helyzet Olaszország középső és északi régióiban, de ezek a termelés mindössze 20 százalékát adják.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
A kókuszolaj-termelés ötször annyi fajt veszélyeztet, mint a pálmaolajé
A borászat és az olívatermelés miatt pusztulnak a veszélyeztetett madarak élőhelyei
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?