Kína rendet vág az egzotikus húsok piacán.
Újraírja Kína az étkezési célra tenyészthető állatok listáját, az intézkedés célja annak elkerülése, hogy további, a Covid–19-et okozó SARS-CoV-2-höz hasonló zoonotikus vírusok szabaduljanak el – írja a Green Matters. Ezek a kórokozók állatokban fejlődnek ki, az új típusú koronavírus is valószínűleg egy vuhani vadhúspiacon bukkant fel először.
Összesen 64 fajt sorolnak fel, egy részüknek teljesen betiltják a tenyésztését, másokat csak étkezési célra nem szabad szaporítani. Az utóbbiak között különleges ínyencségek találhatók:
- a sündisznó,
- több borzfaj,
- tengerimalac,
- nutria,
- páva,
- varangyfajok,
- több kobrafaj és más kígyók,
- valamint teknősök.
Ettől még számos vadállatfaj marad az engedélyezettek között, és szakértők aggódnak amiatt is, hogy a nem étkezési célra tenyésztett állatok közül is sok az éttermekben köthet ki illegális utakon.
A döntésnek jelentős gazdasági következményei is vannak, a kínai állam kárpótolni fogja az ellehetetlenített sünpásztorokat és a többi tenyésztőt, illetve segítik átállásukat más fajokra.
A felsorolt állatok többsége a modern európai ízlésnek idegen, ám a tengerimalac például híres perui csemege. Az állatkát citrommal és fokhagymával ízesítve, kukoricalisztbe forgatva sütik ki, és burgonyakörettel kínálják.
A sündisznó fogyasztása pedig egyidős az emberiséggel, régészek nyolcezer éves ételmaradványokat is találtak. A középkorban megbecsült vasárnapi ebéd volt Európa több táján, de előkerült a világháborús Nagy-Britanniában is, és Magyarország területén sem vetették meg.
Magyarországon a sün védett állat, ezért amúgy sem ehetjük meg. A borz azonban vadászható, állománya stabil, és egyelőre nálunk nem tiltja törvény a fogyasztását sem.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Egy új kutatás szerint a koronavírus őse 40-70 éve ott lehet már a denevérekben
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?